Amerikanci hoće da prodaju tri tipa oružja Tajvanu, Kina preti odmazdom

© WikipediaRaketni sistem HIMARS
Raketni sistem HIMARS - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bela kuća namerava da proda tri tipa oružja Tajvanu, raketne sisteme i modernu opremu za avion F-16, ali se čeka odobrenje Kongresa, Kina je zapretila odmazdom ako do toga dođe.

Prodaja bi trebalo da počne do 3. novembra, kada su izbori u SAD, što će da izazove gnev Kine, koja Tajvan smatra svojom provincijom i želi da se ujedini sa tom zemljom, pa i silom, ako je neophodno, dodaje Rojters, koji navodi da je informaciju o prodaji oružja potvrdilo pet izvora.

Vođe Senata za spoljnopolitičke odnose i predstavnici ministarstva spoljnih poslova su obavešteni da će tri kontingenta oružja biti prodato Tajvanu. Prodaju su već odobrili iz Stejt departmenta, prenosi Tanjug.

Kineski vojnik - Sputnik Srbija
Prst u oko Kini: Amerika šalje najvišeg diplomatu u poslednjih 40 godina na Tajvan

Radi se o raketnom lanseru HIMARS, dalekometnim raketama vazduh-zemlja i delovima za ispaljivanje raketa sa borbenog aviona F-16 kojim se u realnom vremenu prenose podaci sa aviona na zemlju.

Postoji mogućnost i da SAD proda Tajvanu još neke napredne vojne tehnologije, poput sofisticiranih dronova, zemaljskih „Harpun“ projektila i podvodnih mina, ali to još nije stiglo do Kapitol Hila, navodi Rojters.

„Naše pravilo je da SAD ne potvrđuje niti komentariše eventualne prodaje oružja dok se predlozi ne nađu u Kongresu“, rekao je portparol Stejt Departmenta.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan je rekao da bi prodaja oružja Tajvanu narušila suverenitet Kine i pritom je ukazao SAD da bi ovim aktom načinili štetu.

„Kina će imati pravo da odgovori na ovaj potez SAD, zavisno od toga kako se situacija bude odvijala“, rekao je Žao.

Tajvanske vlasti nazvale su informacije o prodaji „medijskim spekulacijama“.

Kako navodi kineski „Global tajms“, ovakav potez SAD znači da američka politika sve više naginje ka podršci tajvanskom secesionizmu.

Zastava Kine - Sputnik Srbija
Kina: SAD treba da zaustavi prodaju oružja Tajvanu

Song Žonping, kineski vojni analitičar, rekao je da je oružje koje Amerika prodaje Tajvanu ofanzivno, čime će biti prekršeni međunarodni sporazumi.

„To je provokativan potez s obzirom na trenutni status u Tajvanskom moreuzu, ali neće promeniti odnos snaga između kopnene Kine i ostrva Tajvan, budući da je kopnena Kina apsolutno superiorna“, navodi on.

Song dodaje kako „vlasti Tajvana nemaju drugi izbor nego da plaćaju Amerikancima za zaštitu“, a da su „tajvanski secesionisti, suočeni sa nedavnim vežbama kineske armije, postali svesni da koje god oružje da kupe od Amerike, ne mogu da se suprotstave kineskoj armiji“.

Kako kaže, ovakav potez deo je predizborne kampanje Donalda Trampa kojom osim glasova, „zadobija i podršku trgovaca oružjem“.

Li Haidong, profesor na kineskom Univerzitetu za međunarodne odnose, navodi da je američka prodaja oružja znak da SAD naginju podršci secesiji Tajvana

Kako je za „Global tajms“ rekao vojni analitičar Li Đi, „Amerika neće žrtvovati svoje interese direktnim sukobom sa kineskom armijom, već samo želi da proda zastarelo oružje Tajvanu po visokoj ceni“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala