„Džentlmenski sporazum“: Amerika spremna za dogovor sa Rusijom oko produženja START 3

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe "Iskandera"
Vojne vežbe Iskandera - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su spremne već sutra da produže Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) sa Rusijom u zamenu za privremeno zamrzavanje nuklearnih arsenala dve zemlje, saopštio je specijalni predstavnik američkog predsednika za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli.

Bilingsli je naglasio da je potreban transparentan režim praćenja realizacije sporazuma, nazvavši Moskvu „serijskim kršiteljem sporazuma“. On je dodao da su SAD predložile Rusiji mere poverenja koje bi pomogle da se zamrznu nuklearni sporazumi. Svaki dogovor SAD sa Rusijom o strateškoj stabilnosti treba da bude formulisan tako da se može proširiti i na Kinu, dodao je diplomata.

„Spremni smo da produžimo START 3 na neko vreme, uz uslov da oni (Rusija) pristanu na ograničenje ili zamrzavanje njihovog nuklearnog arsenala. Mi smo spremni isto to da uradimo“, rekao je Bilingsli u Vašingtonu.

Po njegovim rečima, sporazum treba da uključuje zamrzavanje taktičkih nosača koji, po mišljenju SAD, čine 55 odsto potencijalnog nuklearnog arsenala Rusije.

„Verujem da postoji načelni dogovor na najvišem nivou naših Vlada“, izjavio je Trampov specijalni predstavnik.

Po njegovim rečima, „to je džentlmenski sporazum“ koji, kako se nadaju u SAD, treba da prođe kroz fazu odobrenja u ruskom parlamentu.

„Spremni smo za sporazum, možemo se dogovoriti i sutra, ali Moskva takođe treba da pokaže politički volju da to uradi“, saopštio je Bilingsli.

On je dodao da se nada da će SAD u narednim danima dobiti odgovor od Moskve na predlog Vašingtona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala