Voja Brajović: Nagrada „Pavle Vuisić” se ne osvaja, ona se dobija

Pratite nas
Ovakvo priznanje se ne osvaja. Ono se dobija. Čovek mora da se zamisli da li je ovo pokušaj da se zavara dobitnik da nije zalud radio ovih 50 godina, rekao je glumac Vojislav Voja Brajoviću povodom nagrade „Pavle Vuisić“.

Brajoviću je sinoć je bioskopu „Sinepleks“ u Nišu, u okviru festivala „Filmski susreti”, uručena nagrada „Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu, koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije, preneo je Tanjug.

Pavle Vuisić - veliki intelektualac, najveći glumac

 „Uz zahvalnost žiriju nadam da se nisu prevarili. Kada se dobije ovakvo priznanje, čovek mora da se zamisli da li je ovo uteha, pokušaj da se zavara dobitnik da nije uzalud radio ovih 50 godina koliko sam ja na malim i velikim ekranima. Trudili su se da mi pokažu da nisam zalud nešto radio u preko 130 naslova”, rekao je Voja Brajović novinarima uoči primanja nagrade.

On je istakao da je Pavle Vuisić bio veliki, najveći glumac.

„Imao sam tu privilegiju da igram sa Vuisićem u ‘Šeširu profesora Koste Vujića’ i da kao mlad glumac shvatim kakav je profesionalac on bio. Posle pet-šest godina, već smo snimili deo ‘Otpisanih’ i snimali ‘Porobdžije’ u Mostaru. Sedeli smo i družili se na onom bivšem mostu i tada sam mu rekao da sam shvatio koliki je on štreber. Pitao me je zbog čega to kažem, a ja sam ga onda podsetio na snimanje ‘Šešira profesora Koste Vujića’. Imao je odgovoran zadatak da sluša kako ja kao Mika Alas sviram violinu, a Caci Mihailović peva. Sedamnaest puta nas je vraćao, jer nije bio zadovoljan kako obavlja tu svoju pasivnu radnju”, ispričao je Brajović.

Vuisić mu je na to odgovorio: „Znaš, ja nemam decu, ali postoje deca kojoj se čini da je dobro ovo što ja danas radim i neću da se sutra razočaraju”.

„Bio je jako studiozan i odgovoran prema onome što radi. Veliki intelektualac i vrlo darovit pesnik, autoritet kakav se teško može sa bilo kim  porediti. Bio je potkovan znanjem, a svoj dar nikada nije isticao. Kasnije smo radili sa velikom radošću i mojim velikim zadovoljstvom i zahvalnošću što me je voleo”, rekao je Brajović.

Glumačka umetnost kreće iz pozorišta

On je ukazao na značaj održavanja Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma – „Filmski susreti”, na uslove u kojima se ta manifestacija organizuje, ali i na ugroženost pozorišta.

„Filmski susreti su jedinstveni, jer su posvećeni samo glumcu. Važno je da se održi festival, ali smo istovremeno svi u strepnji da se ne zarazimo”, rekao je Brajović.

Kao član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1969. godine Vojislav Voja Brajović je istakao i značaj teatra.

„Danas ljudi ne mogu da rade, ni da se raduju, ni da žive. Svaki umetnik živi da bi radio svoj posao, tako i glumci. Pozoriše je danas jako ugroženo, a mislim da glumačka umetnost kreće iz pozorišta”, rekao je Brajović.

Filmski susreti su počeli 10. oktobra u bioskopu „Sinepleks”, a do 15. oktobra biće prikazano 10 ostvarenja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala