Vakcina „Sputnjik V“ mogla bi od početka novembra da bude opšte dostupna

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaVakcinaciя dobrovolьcev protiv COVID-19 v Moskve
Vakcinaciя dobrovolьcev protiv COVID-19 v Moskve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Široka primena ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“ mogla bi da počne krajem oktobra, početkom novembra, izjavio je direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RFPI) Kiril Dmitrijev.

Rusko Ministarstvo zdravlja je u avgustu registrovalo prvu u svetu vakcinu protiv virusa korona, vakcinu koju je proizveo Naučno-istraživački centar epidemiologije i mikrobiologije „Gamaleja“ zajedno sa RFPI.

„Smatramo da bi široka primena vakcine mogla da počne krajem oktobra, početkom novembra. Nadamo se i da će na Bliskom istoku već u novembru odobriti rusku vakcinu“, rekao je Dmitrijev za TV „Rusija 24“.

Dmitrijev je otkrio i da je za rusku vakcinu zainteresovano više od 50 zemalja.

„Više od 50 zemalja je već pokazala interesovanje. Imamo veliki broj zahteva iz vodećih zemalja, a za mnoge zemlje je veoma važno sprovođenje kliničkih ispitivanja, uključujući i njihove građane“, rekao je Dmitrijev.

Prethodno je saopšteno da je Ministarstvo zdravlja Ujedinjenih Arapskih Emirata odobrilo treću fazu klinčkih ispitivanja ruske vakcine u toj zemlji.

Dmitrijev je dodao i da se ispitivanja vakcine odvijaju uspešno i da je do sada vakcinisano 12.000 Rusa.

„Već je 12.000 ljudi vakcinisano u Rusiji  (u okviru prve etape). Rezultati su veoma dobri, pojavljuje se dobar nivo antitela koje stvara naša vakcina“, navodi Dmitrijev.

Direktor Centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg je ranije danas rekao da među 2.000 dobrovoljaca koji su dobili obe doze vakcine nema inficiranih virusom korona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala