Si Đinpingova „posebna poruka“ Vučiću

Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas poruku predsednika Kine Si Đinpinga, koju mu je preneo visoki kineski zvaničnik Jang Điječi, a tokom razgovora s Jangom istakao je da su Srbija i Kina iskreno prijateljske zemlje, koje razvijaju odnose u svim sferama društvenog života.

"Želim da Vam se zahvalim na posebnoj poruci koju ste doneli od velikog i iskrenog prijateljia Srbije, velikog lidera Si Đinpinga. O sadržaju, naravno, neću govoriti, ali mnogo Vam hvala i prenesite moje najsrdačnije pozdrave Siju", rekao je Vučić na početku sastanka srpske i kineske delegacije, koju predvodi Član Politbiroa CK KP Kine i direktor Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove Jang Điječi.

Predsednik Srbije je naveo da se nikada neće zaboraviti poseta kineskog predsednika Smederevu, čiju je Železaru kupio kineski HBIS, podsećajući da je Si tada ličnim angažmanog spasao i sačuvao više od 5.000 radnih mesta direktrno, a indirektno 10.000-12.000 ljudi.

Vučić je naglasio da trgovinska razmena Srbije i Kine raste iz godine u godinu, te da će u prvih osam meseci ove godine, i uprkos pandemiji virusa korona, trgovniska razmena prestići nivo od prethodne godine.

"To je gotovo neverovatno i možda jedini sučaj sa nekom zemljom na svetu", rekao je Vučić.

On je zamolio da Kina razmotri dalja ulaganja i investiranje u Srbiju.

"A, mi ćemo imati nove dogovore i ugovore oko različitih infrastrukturnih projekata, koji znače bolji životni standard za građane, rešenje njihovih višedecenijskih problemna, uz, verujem, uvek na obostrano zadovoljstvo naših naroda", rekao je Vučić.

On je zahvalio predsedniku Siju, Kini i Komunističkoj partiji kao nosiocu razvoja te velike zemlje, na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, njene nezavisnosti, samostalnosti, što je, kako je podvukao, za nas jedna od najviših vrednosti koje kao zemlja danas čuvamo.

"Mi u Srbi znamo i već smo se suočili sa različitim vrstama pritisaka, da nije uvek lako ocuvati prijateljstvo sa Kinom, posebno što udeo Kine u svetskom BDP-u raste iz godinu na godinu pa onda druge velike sile ne gledaju blagonaklono na to. Srbija je do sada uspevala u tome, a čuvaće i dalje svoju slobodu da samostalno odlučuje, i nastaviće da gradi dalje prijateljstvo sa Kinom", kazao je Vučić.

Istakao je da je Srbija mala zemlja i po veličini i broju stanovnika, ali zemlja koja ima slavnu istoriju, veliko srce i koja uvek više od svega želi da čuva svoju samostalnost i nezavisnost.

"Kineskom narodu i državi želimo uspeh, a prijatelju Siju da prenesete najsrdačnije podzrave, da kažete da kada prođe ova pošast da ga čekamo u Srbiji, i verujem da će videti da gostoprimstvo srpskog naroda nema premca makar u ovom delu sveta“, kazao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala