Rumunija će u Luksemburgu podržati sankcije protiv Rusije i Belorusije

© AP Photo / Virginia MayoRumunija, zastava
Rumunija, zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rumunija će na sastanku ministara inostranih poslova Evropske unije u ponedeljak u Luksemburgu podržati uvođenje sankcija EU protiv Rusije zbog „slučaja Navaljni“, kao i proširenje evropskih sankcija Belorusiji, izjavio je šef rumunske diplomatije Bogdan Auresku uoči početka sastanka.

„Pozdravljamo nedavno uvedene sankcije Belorusiji, koje smo veoma podržali. Ali to nije dovoljno. Vidimo pojačavanje represija, uključujući i ovog vikenda, a takođe primećujemo da beloruski režim ne namerava da započne dijalog sa opozicijom. Podržavamo proširenje sankcija i pridružujemo se onim zemljama, koje traže proširenje spiska individualnih sankcija, uključujući protiv aktuelnog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka“, rekao je on.

Auresku je dodao da će, u slučaju daljeg pogoršanja situacije u Belorusiji,  Rumunija podržati i uvođenje ekonomskih antibeloruskih sankcija.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
„Bez suđenja i istrage“: Lavrov o pretnjama EU sankcijama zbog Navaljnog

Uvesti sankcije Rusiji zbog Navaljnog

Istovremeno, istakao je da se Rumunija zalaže i za uvođenje sankcija Rusiji zbog incidenta sa ruskim blogerom i opozicionarom Aleksejem Navaljnim.

„Rumunija je već saopštavala da podržava sankcije protiv Rusije zbog Navaljnog. Ta zemlja nije sprovela neophodnu transparentnu istragu trovanja. Rusija nije sarađivala sa Organizacijom za zabranu hemijskog oružja (OZHO). Ništa od toga se nije dogodilo. Nakon što je ta organizacija potvrdila da je reč o trovanju, smatramo da je sada pravi trenutak da se uvedu sankcije i podržaćemo ih tokom današnjeg sastanka“, rekao je rumunski ministar.

Savet ministara spoljnih poslova EU u ponedeljak u Luksemburgu diskutuje o odnosima sa Rusijom, situaciji u Belorusiji, sukobu u Nagorno-Karabahu, dijalogu Prištine i Beograda, odnosima sa zemljama Latinske Amerike i Kariba, situaciji u Venecueli i Akcionom planu EU za zaštitu ljudskih prava i demokratija za 2020-2024. godinu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala