Rat zvezda, a meta – fotelja u Beloj kući /foto/

© AP Photo / Francois MoriDženifer Lorens
Dženifer Lorens - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izbori koji će odlučiti američkog predsednika se bliže, a mnoge slavne ličnosti već su izabrale stranu i otvoreno pokazuju svoju naklonost jednom od dvojice kandidata - aktuelnom predsedniku SAD i kandidatu Republikanaca Donaldu Trampu ili Džou Bajdenu, demokratskom kandidatu.

Nekadašnji vođa britanske pank grupe „Seks Pistols“ Džoni Roten poslednji je u nizu slavnih koji je rekao da će glasati za Donalda Trampa, jer, kako je objasnio, ne želi da „ovaj svet“ više vode političari.

Roten je u intervjuu za Bi-Bi-Si naglasio da će „definitivno" glasati za republikance, odnosno da će na predsedničkim izborima glas poveriti Trampu, a ne Džou Bajdenu.

„On misli nezavisno. Priznaću mu to za početak. On baš i nije najdopadljiviji tip na celoj planeti, ali opoziciju ne mogu da vidim drugačije sem kao nekoga ko nudi bilo kakvo rešenje“, rekao je Roten o Trampu.

„Vašington post" podseća da je Roten, rođen kao Džon Lidon u Londonu, dobio američko državljanstvo 2013. godine.

Holivudska legenda Džejms Vuds takođe podržava Trampa u izbornoj trci i na Tviteru promoviše njegove ideje.

S druge strane, veoma je oštar u kritikama demokratskog kandidata Džoa Bajdena i njegovih saradnika.

Prvi čovek UFC-a, najmoćnija osoba u MMA, Dejna Vajt godinama podržava Trampa, a u izbornoj godini pojavio se na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji.

Američki glumac Denis Kvejd nedavno je izjavio da smatra da Tramp, uprkos mišljenjima mnogih, radi dobar posao.

Glumica Kersti Ali na Tviteru je obelodanila svoju podršku aktuelnom predsedniku SAD, dok je kandidata Demokrata Džoa Bajdena optužila da se pretvara da je dosledan predsednički kandidat.

Stiven Boldvin, glumac i mlađi brat poznatijeg Aleka Boldvina koji Trampa redovno ismeva u emisiji, svoj glas će dati Trampu. Kako je naveo, dopada mu se što je Trampa briga šta drugi misle.

I Džoa Bajdena, sudeći prema izjavama i najavama na društvenim mrežama, podržaće holivudske zvezde, muzičari, aktivisti... 

Švedska aktivistkinja za klimu Greta Tunberg pozvala je Amerikance da glasaju za kandidata opozicione, Demokratske stranke Džoa Bajdena na predsedničkim izborima 3. novembra.

„Nikada se nisam angažovala u zauzimanju neke strane u politici. Međutim, naredni američki izbori su iznad tog pitanja“, navela je Greta Tunberg (17) na Tviteru.

„U kontekstu stavova o klimi to je daleko od dovoljnog, a mnogi od vas naravno brane i druge kandidate. Ali na kraju, znate već... Samo se organizujte i uradite da svi glasaju za Bajdena”, napisala je mlada Šveđanka.

Prvi put za skoro dva veka svog postojanja, naučni časopis „Sajentifik ameriken” je zauzeo politički stav i, kritikujući Trampa zbog odbacivanja nauke i njegovog „poricanja” klimatskih promena, takođe pozvao Amerikance da glasaju za Bajdena.

Bajdenu je podršku najavila i američka pevačica Tejlor Svift, uz ocenu da će on omogućiti „početak izlečenja“ Amerike posle mandata Donalda Trampa.

Pevačica koju na društvenim mrežama prati nekoliko miliona ljudi, nagovestila je da želi da podrži demokratskog kandidata na izborima zakazanim za 3. novembar.

Tejlor Svift prvi put javno je iznela podršku nekom predsedničkom kandidatu.

Muzičarka je u intervjuu za naredno izdanje modnog časopis V, rekla da bi bila ponosna da glasa za Bajdena i njegovu kandidatkinju za potpredsednika Kamalu Haris i dodala da bi pod njihovim vođstvom Amerika bila u mogućnosti da započne „proces izlečenja“ koji joj je „toliko potreban“.

Zvezda filmova iz serijala „Igre gladi“ Dženifer Lorens svoj glas na izborima poveriće Bajdenu, a u intervjuu za magazin V rekla je: „ Glasaću za Džoa Bajdena i Kamalu Haris jer Donald Tramp nastavlja da sebe stavlja ispred bezbednosti i boljitka Amerike“.

Na Bajdenovoj strani je i pop ikona Šer koja je ranije ove godine serijom tvitova podržala demokratskog kandidata. Ona je Bajdena okarakterisala kao „dobrog, mudrog i ljubaznog čoveka“.

Prestižni američki dnevnik „Vašington post“ saopštio je krajem septembra da podržava demokratskog kandidata Džoa Bajdena na izborima 3. novembra protiv Donalda Trampa, koga je list okarakterisao kao „najgoreg predsednika modernog doba“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala