Vanredno u Zagrebu: Grad nadleću helikopteri, parlament prekinuo rad

Pratite nas
Ispred zgrade hrvatske vlade na Markovom trgu u Zagrebu jutros je ranjen policajac iz vatrenog oružja. Osumnjičeni za napad, mladić od 22 godine, pobegao je sa lica mesta, a potom izvršio samoubistvo. Na Trgu svetog Marka, gde se nalazi sedište vlade, građanima pristup nije dozvoljen, grad nadleću helikopteri, a parlament je prekinuo rad.

„Policijski službenici su na adresi Jabukovac pronašli osobu koja odgovara opisu napadača. Osoba je počinila samoubistvo“, saopštila je policija pola sata nakon incidenta.

Ranjenog policajca je odvezla Hitna pomoć sa lica mesta, a napadač je bio u begu.

​Pucnjava se dogodila jutros nešto pre devet sati ispred ulaza u zgradu vlade, a pri pucnjavi se, tvrde, čuo rafal.

Povređeni policajac je operisan i u stabilnom je stanju.

Napad izvršen oružjem koje koristi Vojska Hrvatske

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da se ništa slično nije dogodilo nikada pre, i da je napad izvršen oružjem koji koristi Vojska Hrvatske, koje nije smelo biti u posedu građana.

„Nasilja je bilo i biće, mi moramo jako kontrolisati količinu i disperziju lakog i kratkog naoružanja u Hrvatskoj. Ovde smo videli da se radi o naoružanju koje u pravilu koristi hrvatska vojska“, rekao je Milanović, prenosi Tanjug.

Hrvatski mediji preneli su da je napad izvršio hrvatski državljanin iz Kutine, mladić Danijel Bezuk (22 godine), koji potiče iz braniteljske porodice.

On je objavio post na svom nalogu na Fejsbuku u kom je naveo da je „bilo dosta prevara i gaženja ljudskih vrednosti“.

Bilo razmene vatre između policije i napadača 

Direktor policije Nikola Milina rekao je da je policija kada se desio napad reagovala onako kako treba i da je drugi policajac upotrebio vatreno oružje, odnosno da je došlo do razmene vatre.

„Ispucano je više metaka. Istraga je u toku. Mogu vam reći da je drugi policajac takođe upotrebio vatreno oružje prema napadaču. Tek će se istragom utvrditi koliko je ispucano municije i u kojem smeru. Došlo je do razmena vatre između drugog policajca i napadača. Moram pohvaliti reakciju policijskog službenika“, kazao je Milina.

Parlament otkazao planirane aktivnosti

Kako prenose hrvatski mediji, hrvatski parlament je otkazao sve najavljene aktivnosti. Na trgu, gde se nalazi sedište vlade, parlamenta i Ustavnog suda, nalaze se mnogobrojne policijske snage, pristup građanima nije dozvoljen, a grad nadleću helikopteri.

U okolnim ulicama policija samo propušta stanare obližnjih zgrada.

U toku je istraga koja bi trebalo da rasvetli pod kojim okolnostima je teško ranjen 31-godišnji policajac.

Deo hrvatskih medija javio je ranije da je napadač, koji je ubrzo pronađen mrtav na Jabukovcu, navodno pucao u zgradu vlade i sabora, a da je rafal samo zahvatio policajca.

Zapucao je rafalno prema ulaznim vratima Banskih dvora pri čemu je teško ranjen policajac koji je bio na ulazu u zgradu, a potom se navodno okrenuo na drugu stranu i ispalio rafal prema zgradi sabora.

Ministri u šoku, Plenković i ranije tražio plan bezbednosti

Ministri branitelja i zdravlja, Tomo Medved i Vili Beroš, šokirani su zbog napada, a mediji podsećaju na izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji je nedavno od ministra policije Davora Božinovića tražio da MUP sačini plan obezbeđenja vladinog objekta.

Plenković je to tražio pre otprilike mesec dana, kada je evroposlanik Živog zida Ivan Velibor Sinčidh ispred vladine zgrade dovezao kamion pun lubenica.

Plenković je tada, obraćajući se Božinoviću, rekao da je umesto lubenica moglo biti i nešto drugo.

Sinčić je dve sedmice kasnije ponovio sličan performans i ispred vlade istovario kamion soli, a da ga u tome niko nije sprečio.

Jutrošnji događaj prema izveštajima hrvatskih medija, ostavio je u šoku dvojicu ministara koji su gotovo u trenutku zatekli na licu mesta.

Potpredsednik vlade i ministar branitelja Tomo Medved, navode mediji, bio je „vidno šokiran“, a novinarima je rekao da se čekaju informacije policije o događaju.

Upitan šta bi mogao da poruči građanima u ovako dramatičnoj situaciji, Medved je rekao: „Građanima možemo poručiti da je Hrvatska sigurna zemlja...“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala