Na nedeljnim protestima u Belorusiji privedeno više od 700 osoba

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaSukob pripadnika policije i demonstranata na protestima u Minsku
Sukob pripadnika policije i demonstranata na protestima u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 700 ljudi privedeno je u Belorusiji na protestima 11. oktobra, saopštila je pres-služba Ministarstva unutrašnjih poslova zemlje.

U Minsku su 11. oktobra protivnici aktuelnog predsednika Aleksandra Lukašenka održali još jednu protestnu akciju koja nije bila koordinisana sa vlastima – „Marš ponosa“. Protestne akcije održane su i u drugim gradovima zemlje.

„U zemlji je 11. oktobra zabeleženo 25 protestnih akcija... Ukupno je u zemlji bilo oko 11 hiljada demonstranata. Zbog kršenja zakona o masovnim događajima zadržano je 713 građana“, navodi se u saopštenju MUP-a na Telegramu.

Pri tome je Ministarstvo skrenulo pažnju na činjenicu da se u poređenju sa prethodnim nedeljnim šetnjama broj demonstranata smanjio, ali se  povećala „agresivnost ljudi, među kojima su bili predstavnici raznih ekstremnih grupa (anarhisti, ultras i drugi)“.

Ministarstvo je primetilo da su pripadnici policije preduzeli neophodne mere za održavanje reda i obezbeđivanje javne bezbednosti.

Takođe se dodaje da je bilo brojnih sukoba demonstranata i pripadnika policije.

„Demonstranti su koristili unapred pripremljene palice i kamenje. Na području stele Minsk – grad heroj, aktivno se suprotstavljala grupa žena“, saopštila je portparolka MUP-a Olga Čemodanova.

Nakon predsedničkih izbora u Belorusiji, održanih 9. avgusta, počeli su masovni protesti opocizije. Centralna izborna komisija saopštila je da je na izborima pobedio Aleksandar Lukašenko. Beloruska opozicija ne priznaje te rezultate i smatra da je pobednica Svetlana Tihanovska. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala