Kremlj: Tema nuklearnog naoružanja Rusije i SAD predstavlja prioritet

CC BY 2.0 / Megan Eaves / Flickr / Nuklearne rakete
Nuklearne rakete - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj smatra da su pregovori o kontroli naoružanja sa Sjedinjenim Američkim Državama urgentna i prioritetna tema i trenutno se vode na ekspertskom nivou, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Nećemo reagovati na izvore, previše je lažnih. Ova tema je urgentna, prioritetna u kontaktima sa Amerikancima. Kontakti se nastavljaju na ekspertskom nivou. I, naravno, u interesu je ne samo naše dve zemlje, već i celog sveta, da pronađemo konsenzus“, rekao je Peskov komentarišući pisanja medija o mogućem zaključivanju sporazuma o nuklearnom naoružanju.

Peskov je dodao da Moskva smatra da je sekundarno kada će se Rusija i Sjedinjene Američke Države dogovoriti o kontroli naoružanja – pre ili posle izbora u Americi, važno je stići na vreme pre isticanja sporazuma.

„Nalazimo se u cajtnotu, i naravno, ako se formira nova administracija u Sjedinjenim Američkim Državama, to može usporiti proces bilo kakvih pregovora. Glavno je, naravno, preduzeti neke mere pre isticanja dogovora. Vidimo da ovde imamo određene probleme s tim što će se u SAD završiti izborni ciklus, doći će do nekog formiranja nove administracije. To može znatno da uspori čitav proces. Ali glavni cilj za nas je da produžimo sam ugovor. A pre ili posle – to je sekundarno, to je unutrašnja stvar američke strane“, odgovorio je Peskov na pitanje koliko su strane blizu sporazuma o nuklearnom naoružanju i da li moguća promena američkog predsednika utiče na raspravu o njemu.

Peskov je dodao i da je „prerano govoriti o postizanju nekih konačnih dogovora i da su radovi u toku“. Prema njegovim rečima, produženje dogovora je „stvar političke volje“.

Ranije je novinski portal „Aksios“, pozivajući se na izvore, javio da se američki predsednik Donald Tramp navodno nada da će sklopiti novi sporazum o nuklearnom naoružanju sa Rusijom pre izbora 3. novembra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala