Kremlj o susretu Lukašenka sa uhapšenim liderima opozicije: Pozdravljamo sve kontakte

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPeskov: Izjave ukrajinskog kontraadmirala – apsolutna glupost
Peskov: Izjave ukrajinskog kontraadmirala – apsolutna glupost - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj pozdravlja sve kontakte i svaki inkluzivni proces u beloruskom društvu, tim pre kada ga inicira šef države, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje o tome kako Kremlj ocenjuje sastanak predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka sa predstavnicima opozicije.
„Mi, naravno, pozdravljamo sve kontakte i svaki takav inkluzivni proces u beloruskom društvu, tim pre kada ga inicira šef države, beloruski predsednika“, rekao je Peskov novinarima.

Podsetimo, Lukašenko se u subotu sastao u istražnom pritvoru sa bivšim predsedničkim kandidatom na izborima Viktorom Babarikom i članovima opozicionog Koordinacionog saveta. Sastanak je trajao četiri i po sata. Sve to vreme učesnici su razgovarali o ustavnoj reformi. Babariko i drugi optuženi su za krivična dela pokrenuta u predizbornom periodu i nakon predsedničke kampanje. 

Nakon toga su u nedelju dvojica beloruskih opozicionara, koji su bili u zatvoru, pušteni na slobodu nakon što se predsednik Belorusije sastao s njima. Na slobodi su direktor kompanije „PandaDok“ Dmitrij Rabcevič i politikolog Jurij Voskresenski. Glavna tema bilo je pitanje Ustava.

Lukašenko je još ranije najavio raspisivanje referenduma za promenu Ustava zemlje.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala