Karabah: Vode se velike borbe na području Gadruta

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaDim se vije nakog granatiranja Stepanakerta u Nagorno-Karabahu od strane azerbejdžanskih Oružanih snaga
Dim se vije nakog granatiranja Stepanakerta u Nagorno-Karabahu od strane azerbejdžanskih Oružanih snaga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol predsednika nepriznate Republike Nagorno-Karabah Vahram Pogosjan izjavio je da se na području grada Gadrut nastavljaju borbena dejstva velikih razmera.

„Koncentrišući velike snage u ovom pravcu, azerbejdžanske snage pokušavaju da zauzmu grad. Armija odbrane (Karabaha) bori se za svaki pedalj zemlje“, rekao je Pogosjan, prenosi Informativni centar „Arcah“.

​Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. On sadrži četiri tačke za rešavanje sukoba. Između ostalog, strane su objavile o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala