Karabah jutros: U glavnom gradu se oglasile sirene, eksplozije se čule van njega

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaStambene zgrade u Stepanakertu oštećene u granatiranjima Nagorno-Karabaha
Stambene zgrade u Stepanakertu oštećene u granatiranjima Nagorno-Karabaha - Sputnik Srbija
Pratite nas
U glavnom gradu nepriznate Republike Nagorno-Karabah u ponedeljak ujutro su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost. Sirene su bile uključene pet minuta, javlja dopisnik Sputnjika.

Sirene su uključene u 7.27 po lokalnom vremenu (5.27 po srednjoevropskom) i mogle su značiti da se u području koje pokrivaju radari Karabaha našao izviđački dron.

Istovremeno, očevici navode da su čuli dve ili tri eksplozije van grada.

Inače, noć u Stepanakertu prošla je mirno. Od nedelje uveče u gradu se nije čula sirena za vazdušnu opasnost i nisu se čule eksplozije granata. Ipak, većina stanovništva koje je ostalo u gradu radije noć provodi u podrumima i skloništima, plašeći se ponovnog granatiranja.

U Stepanakertu je isključena ulična rasveta, a svetla na prozorima se praktično ne pale, kako se ne bi privukla pažnja dronova i omogućilo im da se orijentišu.

Sukob u Karabahu

Borbe na kontakt liniji azerbejdžanskih i jermenskih snaga u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U petak su u Moskvi održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. On sadrži četiri tačke za rešavanje sukoba. Između ostalog, strane su objavile o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala