Hrvatski svetski kongres tužio Danu Budisavljević - tvrde da su ustaše spasavale kozaračku decu

CC0 / Vikipedija / Deca u ustaškom logoru
Deca u ustaškom logoru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski svetski kongres koji se predstavlja kao međunarodna i nestranačka organizacija koja povezuje sve Hrvate u svetu, saopštio je da je protiv rediteljke Dane Budisavljević podnesena prijava zbog sumnji da je počinila krivično delo, jer je u filmu "Dnevnik Diane Budisavljević" prikazala "niz neistina i laži, a film je uvršten u školski program".

"Za tu "krivičnu prijavu" Hrvatskog svetskog kongresa ne znamo ni kome je podnesena, ni šta znači. Nećemo reagovati, jer mislimo da se radi o promociji te institucije - kaže za "Novosti" Dana Budisavljević.

"Sve je to krajnje nevešto sročeno, a očito je želja te organizacije da se vrši pritisak na nastavnike kako se film o Diani Budisavljević ne bi prikazivao u hrvatskim školama. Radi se o pokušaju zastrašivanja, ali tu "tužbu" niko nije baš uzeo ozbiljno, pa hrvatski mediji do sada o tome nisu uopšte ni pisali",  kaže rediteljka.

© Produkcija: HulahopRediteljka Dana Budisavljević sa glumicom Almom Pricom, koja je tumačila ulogu Diane Budisavljević
Hrvatski svetski kongres tužio Danu Budisavljević - tvrde da su ustaše spasavale kozaračku decu - Sputnik Srbija
Rediteljka Dana Budisavljević sa glumicom Almom Pricom, koja je tumačila ulogu Diane Budisavljević

Film se i dalje prikazuje u školama u kojima nastavnici sami odluče da bude prikazan i niko ne vrši pritisak na njih.

"Meni je simptomatično da ovi pritisci dolaze od ljudi iz hrvatske dijaspore, koji godinama ne žive u Hrvatskoj", dodaje Dana Budisavljević.

U tužbi, Hrvatski svetski kongres, koji naglašava da je član Ujedinjenih nacija, kaže da u filmu nije rečeno kako je Diana Budisavljević spašavala kozaračku decu. Oni čak tvrde da je ustaška vlast organizovala spasavanje dece, a da je to u ovom delu izostavljeno. Rediteljki se spočitava i da je "izmišljeno nasilje policijskih agenata u stanu Diane Budisavljević", brani se i uloga zloglasnog zapovednika UNS-a Eugena Kvaternika.

© WikipediaDiana Budisavljević, žena koja je u Drugom svetskom ratu spasila više od 15.000 srpske dece iz logora u NDH
Hrvatski svetski kongres tužio Danu Budisavljević - tvrde da su ustaše spasavale kozaračku decu - Sputnik Srbija
Diana Budisavljević, žena koja je u Drugom svetskom ratu spasila više od 15.000 srpske dece iz logora u NDH

Prave i istinite činjenice pogrešno su prikazane ili prećutane i to filmu daje apsolutno drugo značenje u odnosu na činjenice - zaključuje Hrvatski svetski kongres, koji ima predstavništva u Evropi, Americi, Australiji i južnoj Americi, dok je predsednik Izvršnog odbora Vinko Sabljo iz Švajcarske. U Zagrebu u samom centru grada imaju i svoje predstavništvo.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala