EU zapretila: Ako se situacija u Belorusiji ne promeni, uvešćemo sankcije Lukašenku

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu
Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija će uvesti sankcije protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, ukoliko se situacija u toj zemlji ne promeni, navedeno je u objavljenom dokumentu EU nakon rasprave o situaciji u Belorusiji u Savetu ministara spoljnih poslova Unije u ponedeljak u Luksemburgu.
„EU potvrđuje da je spremna na dodatne ograničavajuće mere protiv organizacije i visokorangiranih lica, uključujući Aleksandra Lukašenka, ukoliko se situacija u zemlji ne promeni“, navedeno je u dokumentu.

Istovremeno, agencija „Frans pres“ je ranije saopštila, pozivajući se na diplomatske izvore, da su se ministri dogovorili da prošire sankcioni spisak koji se tiče Belorusije i da u njega uključe Lukašenka.

Međutim, u dokumentu koji ja objavila EU za sada se radi samo o pretnji sankcijama upućenim beloruskom lideru. Pre toga su evropski predstavnici više puta govorili da kao i pre žele da ostave mogućnost za dijalog, zbog čega ne žure da uvedu personalne sankcije protiv šefa Belorusije.

Šef rumunske diplomatije Bogdan Auresku izjavio je da će Rumunija na sastanku podržati uvođenje sankcija EU protiv Rusije zbog „slučaja Navaljni“, kao i proširenje evropskih sankcija Belorusiji.

Savet ministara spoljnih poslova EU u ponedeljak je u Luksemburgu diskutovao o odnosima sa Rusijom, situaciji u Belorusiji, sukobu u Nagorno-Karabahu, dijalogu Prištine i Beograda, odnosima sa zemljama Latinske Amerike i Kariba, situaciji u Venecueli i Akcionom planu EU za zaštitu ljudskih prava i demokratija za 2020-2024. godinu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala