EU produžila sankcije za primenu hemijskog oružja u Siriji i protiv Skripalja

© AP Photo / Kirsty WigglesworthZastava EU
Zastava EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet Evropske unije produžio je na godinu dana – do 16. oktobra 2021. godine – sve uvedene sankcije za „upotrebu hemijskog oružja“, uključujući i protiv državljana Rusije Petrova i Boširova, navodi u izjavi koju je u ponedeljak objavio Savet EU.

„Evropska unija produžila je za godinu dana, do 16. oktobra 2021. godine, sankcije za upotrebu hemijskog oružja. Trenutno su ove sankcije na snazi protiv devet osoba – pet povezanih sa hemijskim napadima u Siriji, a četiri – za upotrebu bojnog otrova u Solzberiju (među njima su Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, koje je Velika Britanija optužila za hemijski napad na Sergeja Skripalja)“, navodi se u izjavi.

Sankcije su, takođe, uvedene jednoj organizaciji – sirijskom Centru za naučna istraživanja, dodaje Savet EU.

Odluka o produženju sankcija doneta je bez rasprave. Sankcije podrazumevaju zabranu putovanja u Evropskoj uniji i zamrzavanje imovine.

Bivši pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta 2018. u Solsberiju u južnoj Engleskoj, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. London tvrdi da je Rusija umešana u trovanje supstancom A-234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“. Moskva to kategorički poriče. Istragu o incidentu trovanja Skripalja vodi protivteroristička jedinica Skotland jarda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala