Bugarski novinar: Ako Borisov promeni retoriku prema Skoplju, vlada će pasti

CC0 / Pixabay / Zastave Makedonije i Bugarske
Zastave Makedonije i Bugarske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Makedonski premijer Zoran Zajev pokušava da se dogovori sa kolegom Bojkom Borisovom o mogućnosti rešavanja spornih pitanja i pokretanju prve međuvladine konferencije o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji, rekao je Georgi Koritarov, bugarski novinar i voditelj TV kanala “Europa“ u članku na sajtu „Epicentar“.

Ovakav sporazum bi mogao mnogo da košta Borisova. Prema mišljenju novinara, ako premijer promeni stav o Skoplju i ocenu opšte istorije, to bi moglo dovesti do toga da će vlada podneti ostavku uz pomoć stranke VMRO BND, koja je više puta oštro govorila protiv Skoplje.

„Ako Borisov to učini, vrlo je moguće da će Karakačanov, potpredsednik vlade i lider VMRO, i VMRO odmah napustiti vladu i ono što demonstranti nisu mogli da urade tri meseca, učiniće zbog promenjene tačke gledišta VMRO i vlada će pasti. To je zaista moguće“, rekao je Koritarov.

Makedonski narod bi trebalo da se pripremi na to da u decembru neće biti međuvladine konferencije za pristup Evropskoj uniji. Prema njegovom mišljenju, ako bude takva situacija, to će Evropi pokazati pravu dubinu problema Sofije i Skoplja.

Tabla Severne Makedonije - Sputnik Srbija
Početak pregovora Severne Makedonije sa EU do kraja godine?

Koritarov je primetio da ne vredi potpisivati sporazum o saradnji i dobrosusedstvu ako još uvek postoje nerešena pitanja. Sporazum nije pomogao da se ona reše, jer između Sofije i Skoplja i dalje postoje sporovi oko statusa makedonskog jezika i niza istorijskih ličnosti.

„Neka Evropa vidi stvarnu dubinu problema, čak i po cenu sledećih pitanja: Pošto ste u takvom odnosu, zašto ste potpisali takav sporazum? Budući da imate takav odnos, šta je Bugarska mislila kada je razvila ideju o potrebi širenja Evropske unije ka zapadnom Balkanu?“, rekao je novinar.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala