Borelj: Finalni dogovor Beograda i Prištine moguć za nekoliko meseci

© Tanjug / RADE PRELICĐozep Borelj
Đozep Borelj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ostajemo odlučni da privedemo dijalog Beograda i Prištine uspešnom završetku, poručio je šef diplomatije EU Žosep Borel.

 

On je posle sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica EU u Luksemburgu, dodao da je finalni dogovor Beograda i Prištine moguće postići za nekoliko meseci, uz rad u dobroj veri i duhu kompromisa.

"Uspeh dijaloga Beograda i Prištine ključan je za stabilnost Zapadnog Balkana i cele EU”, istakao je Borelj.

"Mi ne propisujemo šta će biti rešenje već olakšavamo da dođe do dogovora. Niti želimo da veštački ubrzavamo pregovore niti da odugovlačimo s njima", rekao je Borelj.

On je ponovio da postoji "samo jedan dijalog", i to onaj koji "vodi EU", a da su dobrodošle sve inicijative koje doprinose ovom procesu.

Borelj je po završetku sastanka u Luksemburgu, kojim je predsedavao, naglasio da je Savet EU zatražio puno jedinstvo i podršku kako za proces pregovora Beograda i Prištine tako i za rad specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Specijalni predstavnik za dijalog rekao je da "nije uvek lako, ali obe strane su izrazile spremnost da napreduju u razgovorima uprkos bolnim izazovima”.

Istakao je da je rešenje ”konflikta između Beograda i Prištine” neophodan uslov na putu Srbije i Kosova ka EU.

”Ulazak u EU je jasna perspektiva za ceo Zapadni Balkan, a u slučaju Srbije i Kosova imamo ovo specifično pitanje koje mora da se reši kroz pregovore”, rekao je Miroslav Lajčak.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala