Ankara: Podržavamo operaciju Azerbejdžana, Jermenija da se povuče iz Nagorno-Karabaha

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaAnkara: Podržavamo operaciju Azerbejdžana, Jermenija da se povuče iz Nagorno-Karabaha
Ankara: Podržavamo operaciju Azerbejdžana, Jermenija da se povuče iz Nagorno-Karabaha - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministri odbrane Rusije i Turske, Sergej Šojgu i Hulusi Akar, razgovarali su telefonom o situaciji u Nagorno-Karabahu, Siriji i Libiji. Turski ministar naglasio je da Ankara podržava operaciju Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi u saopštenju turske strane, Akar je insistirao na neophodnosti prekida jermenskih napada na civilna naselja.

„Naš ministar je tokom telefonskog razgovora s ruskim kolegom govorio o napadu Jermenije na Azerbejdžan, situaciji u sirijskom Idlibu, Libiji i bezbednosnim pitanjima. Akar je preneo ruskom ministru Šojguu da Jermenija mora da prekine napade na civilna naselja i da se povuče sa okupiranih teritorija“, navodi se u saooštenju turskog Ministarstva.

Turski ministar je, takođe, rekao da „Azerbejdžan ne može više da čeka 30 godina na rešenje“ situacije u Nagorno-Karabahu.

„Turska podržava operaciju koju je započeo Azerbejdžan s ciljem da povrati svoju teritoriju“, dodao je Akar.

Jedna od tema bila je i situacija u Idlibu, a turski ministar je rekao da je „Ankara ispunila svoje obaveze u okviru Memoranduma o osiguravanju mira i stabilnosti u Idlibu, postignutog 5. marta ove godine“, ističe se u saopštenju iz Ankare.

Podsetimo, predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, su 22. oktobra prošle godine na sastanku u Sočiju usvojili memorandum o zajedničkim akcijama za rešavanje situacije na severoistoku Sirije.

Prema ovom dokumentu, ruska vojna policija i sirijske snage raspoređene su u područja koja graniče sa turskom zonom bezbednosti. Od 1. novembra ruska i turska vojska započele su zajedničke patrole istočno od reke Eufrat.

Osim toga, Moskva i Ankara su se u martu dogovorile o prekidu vatre i nizu drugih mera usmerenih na rešavanje situacije u sirijskoj zoni deeskalacije Idlib. Borbena dejstva u ovom regionu trebalo je da se prekinu od 6. marta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala