Alijev: Moskovski dogovori o Karabahu odgovaraju interesima Bakua

© REUTERS / OFFICIAL WEB-SITE OF PRESIDENT OPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da odluka doneta u Moskvi o sukobu u Karabahu odgovaraju interesima Bakua, humanitarni i politički momenti u ovom sporazumu su „veoma važni“.  

„Smatram da izjava usvojena u Moskvi u potpunosti ispunjava naše interese. Pre svega, ona podrazumeva razmenu tela vojnika iz humanitarnih razloga, podrazumeva razmenu ratnih zarobljenika. To smo želeli od prvog dana, ali Jermenija nije pristajala na to“, rekao je Alijev u intervjuu za tursku televiziju „Haber global“.

On je dodao da u usvojenoj izjavi postoji i niz političkih momenata. Prvo, to je obnavljanje pregovaračkog procesa o osnovnim principima, nastavak suštinskih pregovora. Osnovni principi odgovaraju našim interesima, jer podrazumevaju povlačenje jermenskih trupa sa okupiranih teritorija. Tamo se navodi da je u prvoj fazi iz pet regiona, u drugoj – iz dva. Kasnije sledi povratak izbeglica svojim kućama“, precizirao je predsednik.

Prema njegovim rečima, druga važna tačka je ta što se format pregovaračkog procesa ne menja, on se vodi između Bakua i Jerevana.

Alije je istakao i da je Baku privržen režimu prekida vatre u Karabahu.

„Za održivi prekid vatre mora postojati obostrano ispunjavanje uslova. Mi smo posvećeni prekidu vatre od dana njegovog stupanja na snagu. Oružane snage Jermenije, narušivši prekid vatre, napale su iz artiljerijskog oruđa azerbejdžanski grad Gandža. U napadima su poginuli i ranjeni civili“, rekao je azerbejdžanski lider.

On je dodao da Baku ima informacije da je odluku od raketiranju Gandže doneo lično premijer Jermenije Nikol Pašinjan.

Prema njegovim rečima „Baku pokazuje uzdržanost“.

On je dodao da „postoje sve mogućnosti“ za prelazak na diplomatsku fazu rešavanja sukoba u Karabahu.  

„Ostalo je da Jermenija poštuje prekid vatre. Nadam se da će ih na to primorati nove uspešne operacije oružanih snaga Azerbejdžana“, istakao je Alijev.   

Alijev je rekao da ne zna kada će početi pregovori. S obzirom da „Jerevan ignoriše prekid vatre, ne verujem da će oni biti iskreni na pregovorima“.

On je dodao i da će Azerbejdžan preferira „miran put, bez krvoprolića“.

„Ako politički proces ne započne, mi se nećemo zaustaviti. Rekao sam da ćemo ići do kraja. Ali kako? Vojnim ili političkim sredstvima? Ne želimo da bude krvoprolića kako bismo mirnim pregovorima vratili svoje zemlje“, zaključio je Alijev.

U petak 9. oktobra u Moskvi su održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. On sadrži četiri tačke za rešavanje sukoba. Između ostalog, strane su objavile o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala