Zaharova: Stabilnost Azerbejdžana i Jermenije ─ jedan od prioriteta Rusije

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Štiteći svoje nacionalne interese, Rusija je krajnje zainteresovana za stabilnu situaciju u Azerbejdžanu i Jermeniji, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova i istakla da je to jedan od prioriteta Rusije.

„Jedinstvenost današnje situacije leži u činjenici da uz sopstvene nacionalne interese, koje imamo i branimo, u prioritetnom planu je za nas važna stabilnost i Azerbejdžana i Jermenije. Njihovi odnosi su za nas takođe principijelno važni“, rekla je ona za program „Nedeljno veče sa Vladimirom Solovjovom“.

Zaharova je istakla da Rusija ne dopušta sebi igranje osećanjima naroda i zemalja i nikada se ne bavi praznom retorikom.

Uloga Putina i Lavrova u pregovorima o Karabahu

Prema njenim rečima, Rusija je u slučaju sa Azerbejdžanom i Jermenijom uspela da postigne rezultat zasnovan na diplomatskim naporima. S tim u vezi, naglasila je posebnu ulogu ruskog predsednika Vladimira Putina u organizaciji pregovora između sukobljenih strana.

„Treba podsetiti na veoma važnu stvar, a to je koliko je učinio lično predsednik naše zemlje kako bi dolazak ministara inostranih poslova Azerbejdžana i Jermenije u našu prestonicu bio omogućen. Čini mi se da svaki razgovor o rešavanju situacije u Nagorno-Karabahu treba počinjati razumevanjem i podsećanjem na to ko je istinski prijatelj, a ko nije sasvim, u situaciji između dveju zemalja“, dodala je ona.

Portparolka je podsetila i na važnu ulogu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, koji je, prema njenim rečima, postavio sebi zadatak da tokom pregovora dođe do dokumenta koji će omogućiti da se krene putem regulisanja sukoba, a ne da sbliži strane.

Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Maestro! Kako je izgledao Lavrov nakon 11-časovnih pregovora o Karabahu /foto/

„Videla sam mnogo pregovora. Videla sam duge pregovore uz učešće Lavrova, sećate se iranskog nuklearnog programa, regulisanja situacije u Siriji, o Ukrajini uopšte i ne govorim, maratoni koji su trajali satima, nastavljajući se i sledećeg dana, čega sve nije bilo. Imam utisak da se u ovom krugu Lavrov jednostavno potpuno dao - svoj intelekt, svoje pregovaračke sposobnosti i svoje ljudske osobine. To je učinio samo iz jednog razloga – jer je ova tema posebna za sve nas“, istakla je Zaharova.

Podsetimo, u petak su u Moskvi održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. On sadrži četiri tačke za rešavanje sukoba. Između ostalog, strane su objavile o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala