Vučić pita Lajčaka: Šta EU nudi Srbiji

Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se nada da će EU razumeti da je Srbija spremna na razgovor i kompromis u dijalogu o Kosovu i Metohiji, ali ne na ultimatum i jednostrane poruke.

Na pitanje da prokomentariše izjavu izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da od njega kao predsednika Srbije očekuje dalekosežnu odluku o KiM, Vučić je rekao da očekuje korektan razgovor s Lajčakom, a od nekih velikih država - pritisak da prihvati ono što se očekuje od njega.

„Ako bilo ko misli da poruka Srbiji „priznajte Kosovo, a dobićete zauzvrat ništa” i vaš narod će biri izložen progonu kao što je bio 17. marta, u svako vreme kada nije bilo snažnijeg odgovora srpske države, ne moram da govorim šta bi bio i šta jeste odgovor”, kazao je on, prenosi Tanjug.

Nada se, takođe, da će EU dobro razumeti da ne može neko da potpiše sporazum u Briselu pod okriljem EU a zatim donosi deklaracije i rezolucije kojima negira sve, a tako i ZSO, i kaže da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova, a da će naknadno da formiraju ZSO, kao što to govori Priština.

„To je nemoguće”, rekao je Vučić i dodao da je siguran da pozicija Lajčaka nije laka.

Niko ne traži da imamo po tri, četiri maske, ali moramo da poštujemo mere

Vučić je pozvao građane da budu odgovorni i poštuju sve epidemiološke mere, kako bi se vodila borba protiv virusa korona.

„Niko ne traži da imamo po tri, četiri maske, ali da se drži distanca, da se ponašamo svi u skladu sa merama, da bismo zemlju sačuvali“, rekao je Vučić.

Lekari i osoblje kovid bolnice KBC Dragiša Mišović - Sputnik Srbija
Treći talas korone u Srbiji počeo, vremenske prilike mu pogoduju

On je istakao da je moć zdravstva jedna od osnovnih poluga po kojoj će se pratiti uspeh jedne zemlje.

Država će se u narednom periodu potruditi, kako je rekao, da olakša rešavanje životnih problema pripadnika službi bezbednosti, vojske, policije i BIA, kao i zdravstvenih radnika, pre svega stambena pitanja, što podrazumeva dalja ulaganja.

Vučić je istakao da je za Srbiju od najvećeg značaja da nastavi evropske integracije, čuvajući prijateljstva sa drugim državama, kao i održavanje vojne neutralnosti.

U tom smislu, ukazao je na jučerašnjoj vojnoj vežbi „Sadejstvo 2020“, koja je pokazala kolika je sposobnost i napredak Vojske Srbije, kolika su ulaganja, ali i posvećenost pripadnika srpske armije.

Naredna nedelja važna, biće donete bitne odluke

Vučić je izjavio da će naredna nedelja biti veoma važna, jer će biti donete mnoge bitne odluke i obavljeni važni politički razgovori.

Vučić nije precizirao o kakvim bitnim odlukama je reč, ali se, inače, kako je ranije najavljeno, očekuje formiranje Vlade Srbije.

Kada je reč o važnim razgovorima, za narednu nedelju najavljena je poseta specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala