Rusija i Turska potvrdile: Neophodno ispunjavanje svih tačaka dogovora o Karabahu

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaVizit prezidenta RF V. Putina v Turciю
Vizit prezidenta RF V. Putina v Turciю - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministri inostranih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, razgovarali su telefonom o situaciji u Nagorno-Karabahu i potvrdili neophodnost bezuslovnog ispunjavanja svih tačaka zajedničke izjave, koja je usvojena tokom moskovskih pregovora 9-10. oktobra, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.
„Tokom razgovora razmenjena su mišljenja o situaciji u zoni nagorno-karabaškog sukoba, koja je nastala kao rezultat trilateralnih pregovora u Moskvi 9-10. oktobra. Istaknuta je neophodnost rigoroznog ispunjavanja svih tačaka zajedničke izjave ministara inostranih poslova Ruske Federacije, Azerbejdžana i Jermenije od 10. oktobra“, navedeno je u saopštenju ruskog spoljnopolitičkog resora.

Ministarstvo je dodalo da je ruska strana potvrdila spremnost da nastavi da ulaže aktivne posredničke napore, usmerene na postizanje rešavanja situacije u Karabahu, uzimajući u obzir odredbe izjave iz Moskve.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov razgovarao telefonom sa jermenskim i azerbejdžanskim kolegom

Telefonski razgovor je inicirala turska strana.

Podsetimo, u petak su u Moskvi održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. On sadrži četiri tačke za rešavanje sukoba. Između ostalog, strane su objavile o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala