Alijev: Spremni smo da odmah započnemo pregovore sa Jerevanom, ali mora da povuče snage iz Karabaha

© Press-služba prezidenta Azerbaйdžana / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Baku je spreman da momentalno započne pregovore sa Jerevanom o Nagorno-Karabahu, izjavio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i istakao da izjava o rezultatima trilateralnih pregovora u Moskvi između ministara inostranih poslova Rusije, Jermenije i Azerbejdžana predviđa povlačenje jermenskih snaga iz Karabaha.
„Spremni smo da počnemo sutra, stoga sve zavisi od delovanja Minske grupe OEBS i njihovog rasporeda rada. Naša strana je spremna da započne pregovore odmah“, rekao je Alijev u intervjuu za RBK.

S tim u vezi, on je rekao da „ukoliko jermenska strana bude privržena režimu prekida vatre, tada će, kao što sam juče rekao, započeti faza političkog regulisanja i završiće se faza prinuđivanja na pregovore“.

„U okviru konsultacija, koje se se odvijale juče i večeras u Moskvi, nismo išli na to od Jermenije zahtevamo potpunu kapitulaciju za pregovaračkim stolom. Shvatamo da je režim jermenskog premijera Nikola Pašinjana ranjiv. Zato nismo insistirali na određenim datumima u okviru usaglašene izjave. Ali ona svakako predviđa povlačenje jermenskih okupacionih snaga sa naše teritorije“, rekao je predsednik.

Istovremeno, Alijev je pozitivno ocenio rezultate pregovora Azerbejdžana i Jermenije u Moskvi o nagorno-karabaškom sukobu.

„U celini pozitivno ocenjujem rezultate pregovora, jer se u izjavi, koja je data o ishodima pregovora, govori da se iz humanitarnih razloga proglašava režim prekida vatre, kao i da počinju suštinski pregovori između Jermenije i Azerbejdžana, što je bilo od principijalne važnosti i što je bio stav Azerbejdžana. Takođe je potvrđena nepromenljivost formata pregovora“, rekao je Alijev, govoreći o ishodu sastanka šefova diplomatije Azerbejdžana, Jermenije Zograba Mnacakanjana i Džejhuna Bajramova u Moskvi, uz učešće ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova.

Azerbejdžanski lider je dodao da ne isključuje mogućnost pregovora sa premijerom Jermenije, ali da za to moraju da se stvore određeni uslovi, kao i da bi u ovoj fazi takav sastanak bio neproduktivan.

„Stoga ne isključujem takvu mogućnost, ali za to su potrebni određeni uslovi. U ovoj fazi ne smatram to produktivnim, već naprotiv. Jermensko rukovodstvo bi trebalo konačno da shvati da je sa Azerbejdžanom nemoguće govoriti jezikom ultimatuma, uvreda i ucena“, rekao je Alijev.

Podsetimo, ministri spoljnih poslova sastali su se u petak u Moskvi kako bi razgovarali o situaciji u Nagorno-Karabahu. Pregovori su se održavali iza zatvorenih vrata. Ovi pregovori, koji su trajali više od deset časova, bili su najduži u poslednjih 20 godina.

Pregovori su završeni usvajanjem sporazuma. On sadrži četiri tačke za rešavanje sukoba. Između ostalog, strane su objavile o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Međutim, već 10. septembra strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje prekida vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala