Prekid vatre od podne: Jermenija i Azerbejdžan se dogovorili o primirju

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistri spoljnih poslova Azerbejdžana, Rusije i Jermenije, Džejhun Bajramov, Sergej Lavrov i Zograb Mnacakanjan na pregovorima o Nagorno-Karabahu u Moskvi
Ministri spoljnih poslova Azerbejdžana, Rusije i Jermenije, Džejhun Bajramov, Sergej Lavrov i Zograb Mnacakanjan na pregovorima o Nagorno-Karabahu u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Baku i Jerevan usvojili su zajedničku izjavu u kojoj su se složili o prekidu vatre u Karabahu od podneva 10. oktobra, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon pregovora u Moskvi.
„Azerbejdžan i Jermenija, uz posredovanje kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a, na osnovu osnovnih principa rešavanja, započinju suštinske pregovore s ciljem postizanja što skorijeg mirnog rešenja“, rekao je Lavrov pozivajući se na zajedničku izjavu strana.

Konkretni parametri režima prekida vatre u Karabahu biće posebno dogovoreni, dodao je Lavrov.

„Strane potvrđuju nepromenljivost formata pregovaračkog procesa“, rekao je šef ruske diplomatije, pozivajući se na zajedničko saopštenje ministara spoljnih poslova Rusije, Azerbejdžana i Jermenije.

Baku i Jerevan takođe su se dogovorili da započnu razmenu zarobljenika i tela ubijenih nakon stupanja na snagu prekida vatre u Karabahu, uz posredništvo i u skladu sa kriterijumima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, ističe se u zajedničkoj izjavi.

Ministri spoljnih poslova sastali su se u petak u Moskvi kako bi razgovarali o situaciji u Nagorno-Karabahu. Pregovori su se održavali iza zatvorenih vrata. Ovi pregovori, koji su trajali više od deset časova, bili su najduži u poslednjih 20 godina.

Pre pregovora nijedna delegacija nije davala izjave.

Ministri spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana stigli su na konsultacije u Moskvu na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, međutim, prema rečima portparola predsednika Dmitrija Peskova, sastanak ministara sa Putinom nije planiran.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala