Smrdljiva Greta primećena i u Srbiji

Pratite nas
Nova vrsta smrdibube koja ulazi u stanove i uništava plodove u vrtovima primećena je i u Srbiji.

Doktor Ivan Aleksić, biolog iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, navodi da je reč o invazivnoj vrsti koju mi zovemo mramorna smrdljiva buba.

"Ova koja se pojavljuje kod nas je invazivna vrsta iz jugoistočne Azije i širi se Evropom poslednjih desetak godina. Pretpostavljam da je to ista vrsta, samo mi nemamo odomaćen naziv, dok je Hrvati zovu smrdljiva Greta", kaže Aleksić.

Kod nas je prema njegovim rečima naziv za zelene smrdibube smrdljivi Martin. Tako ih zovu i u Hrvatskoj.

"Smrdljivi Martin je domaća zelena smrdibuba koja odavno obitava kod nas, a ova druga invazivna vrsta se poslednjih desetak godina širi Evropom", objašnjava Aleksić za Kurir.

Smrdljiva Greta je poljoprivredna štetočina. Hrani se sa više od 100 biljaka, ali je bezopasna po ljude, ne prenosi nikakve zarazne bolesti, pa sa zdravstvene strane nije interesantna.

Aleksić je objasnio i po čemu se ova vrsta razlikuje od "domaće" smrdibube.

"Razlikuje se po tome što ima bele pege sa strane i na antenama, malo je veća od ovih naših i nema baš previše prirodnih neprijatelja",  objašnjava stručnjak.

Smrdljivoj Greti odgovara ovakvo podneblje i zato se i raširila po Evropi i po Srbiji.

I smrdljivom Martinu i smrdljivoj Greti odgovara toplo vreme. U ovo doba, kad se temperature spuštaju, kreću u potragu za toplim mestom gde bi se sklonile i lakše prezimile, zbog čega uleću u stanove.

Prema rečima stručnjaka, ono što je karakteristično za njih jeste da u slučaju kada se osećaju napadnuto, ukoliko ste ih malo jače stisnuli i zgnječili, ispuštaju karakterističan i vrlo neprijatan miris.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala