Prekinut začarani krug nasilja: Ruski senator o primirju na Karabahu

© AFP 2023 / HANDOUTAzerbejdžanski vojnici pucaju iz artiljerijskog oruđa tokom sukoba u Nagorno-Karabahu
Azerbejdžanski vojnici pucaju iz artiljerijskog oruđa tokom sukoba u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov smatra da, nakon postizanja sporazuma o prekidu vatre između Azerbejdžana i Jermenije, postoji šansa za primirje između dve države.
„Desilo se glavno – prekinut je začarani krug uzajamnog nasilja. Postoji šansa, ako ne za mir, onda za primirje“, napisao je Kosačov na fejsbuku.

Po mišljenju političara, sada je glavna odgovornost na sukobljenim stranama. On je naglasio da treba dogovoriti konkretne parametre režima prekida vatre, organizovati razmenu zarobljenika i tela poginulih, sesti za pregovarački sto.

„Međutim, to što je nakon 10 sati konsultacija uspelo da se prekine krvoproliće, više je svake pohvale. One nisu ni potrebne. Urađena je stvar od ogromne važnosti, šta drugo reći“, dodao je Kosačov.

„Tekst (izjave šefova diplomatija Rusije, Jermenije i Azerbejdžana) je prilično lakonski, ali u njemu se u ovoj fazi nalazi sve što treba“, zaključio je senator.

Podsetimo, šefovi diplomatija Azerbejdžana i Jermenije, Zograb Mnacakanjan, Džejhun Bajramov, usvojili su rano jutros u Moskvi zajedničku izjavu u kojoj su prihvatili prekid vatre u Karabahu danas od 12.00. Mnacakanjan je u intervjuu jermenskoj televiziji istakao posebnu ulogu Rusije u postizanju sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala