Novi šamar Prištini: Posle SAD, i EU se povlači iz procesa nadzora u Tužilačkom savetu

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIZastave EU i Kosova na glavnom trgu u Prištini
Zastave EU i Kosova na glavnom trgu u Prištini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što je ambasada Sjedinjenih Američkih Država juče objavila da se povlači iz procesa nadzora izbora novih članova u Tužilački savet Kosova i izbora glavnih tužilaca, iz Kancelarije EU na Kosovu su saopštili i da EU ima svoje dileme sa tim procesom, i da će se iz tog razloga takođe povući, sve do njegove potpune revizije.

„Uzeli smo u obzir zabrinutost koju su izrazile Sjedinjene Države. EU takođe ima svoje dileme i odlučila je da se takođe povuče iz procesa, sve dok se ne preispita i ne sprovede u skladu sa relevantnim zakonima i propisima“, rekla je portparolka Kancelarije EU na Kosovu Dinka Živalj, piše Koha, a prenosi Kosovo onlajn.

Američka ambasada je u petak uveče saopštila da se povukla iz procesa nadzora izbora novih članova u KZK, kao i izbora glavnih tužilaca.

Podsetimo, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država oštro je reagovala na proces izbora novih članova Tužilačkog saveta Kosova i glavnih tužilaca, pa je iz tog razloga najavila da neće nastaviti nadgledanje takvog procesa.

U saopštenju su naveli i da je „proces izbora funkcionalno poremećen, jer mu nedostaje transparentnost, kao i da je u sukobu interesa“.

Predsednik privremene vlade u Prištini Avdulah Hoti potom je izrazio zabrinutost povodom ovakve odluke SAD.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala