Nagorno-Karabah: Stupio na snagu režim prekida vatre

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaZastave Nagorno-Karabaha i Jermenije na Trgu Slobode u Stepanakertu
Zastave Nagorno-Karabaha i Jermenije na Trgu Slobode u Stepanakertu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Nagorno-Karabahu u 12.00 po lokalnom vremenu (10.00 po srednjoevropskom) stupio je na snagu režim prekida vatre u skladu sa dogovorom, postignutim na jučerašnjem sastanku u Moskvi.

Na liniji razdvajanja u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu tokom noći su vođene intenzivne borbe, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Jermenije, jedinicama armije odbrane Nagorno-Karabaha naređeno je da prekinu vatru

Sa svoje strane, Baku je saopštio da je jermenska vojska gađala selo Gadrut, što je Jerevan demantovao.

Ministri spoljnih poslova Jermenije, Azerbejdžana i Rusije sastali su se 9. oktobra u Moskvi kako bi razgovarali o situaciji u Nagorno-Karabahu. Ovi pregovori, koji su trajali više od deset časova, bili su najduži u poslednjih 20 godina.

Šefovi diplomatija Azerbejdžana i Jermenije, Zograb Mnacakanjan, Džejhun Bajramov usvojili su zajedničku izjavu u kojoj su se složili o prekidu vatre u Karabahu od podneva 10. oktobra. Baku i Jerevan takođe su se dogovorili da započnu razmenu zarobljenika i tela ubijenih nakon stupanja na snagu prekida vatre u Karabahu, uz posredništvo i u skladu sa kriterijumima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala