Gorbačov o primirju u Karabahu: Treba da uslede stvarni pregovori

© AP Photo / Ivan SekretarevMihail Gorbačov
Mihail Gorbačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov podržao je sporazum o primirju u Nagorno-Karabahu, ističući da stvar ne treba da se ograniči samo na to – obavezno treba da uslede stvarni pregovori, mada će oni biti vrlo teški, ali ovaj davni problem ne sme se ostaviti nerešen.
„Podržavam postignuto rešenje“, rekao je Gorbačov za Sputnjik, komentarišući sporazum o prekidu vatre u Karabahu. On je naglasio da je Rusija igrala aktivnu ulogu u postizanju ovog primirja.

„Ali veoma je važno da se stvar ne ograniči primirjem, zbog čega je toliko važna posvećenost dve države da vode pregovore o rešavanju sukoba. To će biti veoma teški pregovori. Problem je težak, star. Ali ne sme se ostaviti nerešenim godinama i decenijama. Ovaj prvi korak moraju da prate stvarni pregovori“, uveren je bivši sovjetski lider.

Baku i Jerevan su se na noćašnjim pregovorima u Moskvi dogovorili o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu od podneva 10. oktobra. Ministri spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana stigli su u petak u Moskvu na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina. Pregovori su trajali više od 10 sati.   

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala