Amerika upozorila UN: Sami ćemo se zaštititi ako ne pomognete u obuzdavanju Rusije i Kine

CC0 / pixabay / Nuklearni rat
Nuklearni rat - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Sjedinjene Američke Države su spremne da preduzmu sve neophodne korake da zaštite nacionalne interese, ako Ujedinjene nacije ne pomognu da se obuzda povećanje nuklearnog potencijala Rusije i Kine, izjavio je stalni predstavnik SAD na Konferenciji o razoružavanju Robert Vud.
„Kina je zaista postala treća po veličini nuklearna sila na Zemlji, apsolutno neograničena bilo kakvim sporazumima o kontroli nuklearnog naoružanja. I poput Kine, Rusija se bavi masovnim povećanjem svog nuklearnog potencijala i uvođenjem novih istančanih sistema za isporuku, koji takođe prete da pokrenu novu trilateralnu trku u nuklearnom naoružanju“, rekao je Vud na zasedanju prvog komiteta Generalne skupštine UN.

Prema njegovim rečima, Vašington će morati da donese stratešku odluku „koja će odgovarati jačanju nuklearnog potencijala Rusije i Kine“.

„Međutim, sa druge strane nastavili smo da alarmiramo javnost zbog tog potencijalno destabilizujućeg događaja za međunarodnu bezbednost i danas vam se obraćamo za pomoć u rešavanju tog problema. Ako ne dobijemo tu pomoć, jednostrano, ili zajedno sa našim saveznicima moraćemo da preduzmemo sve vrste koraka koji budu neophodni da zaštitimo interese naše nacionalne bezbednosti“, poručio je Vud.

Takođe je pozvao Rusiju i Kinu da bez odlaganja započnu pregovore o kontroli naoružanja.

„Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina trebalo bi da podrže odgovornu politiku i da bez odlaganja podignu kontrolu nuklearnog naoružanja na sledeći nivo“, poručio je Vud.

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja jedini je aktuelni sporazum o ograničenju oružja između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Prestaće da važi posle 5. februara 2021. godine. Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je predložio produženje sporazuma na pet godina bez preduslova. Američka administracija je na različitim nivoima naglašavala potrebu da se u pregovore o novom trilateralnom nuklearnom sporazumu uključi Kina. Peking je ovu ideju odbacio.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala