Minska grupa OEBS-a pozdravila humanitarno primirje u Karabahu

© Foto : Ministerstvo oboronы Azerbaйdžana / Uđi u bazu fotografijaUništena vojna tehnika jermenskih snaga koju su zauzele Oružane snage Azerbejdžana tokom sukoba u Nagorno-Karabahu
Uništena vojna tehnika jermenskih snaga koju su zauzele Oružane snage Azerbejdžana tokom sukoba u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kopredsedavajući Minske grupe Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju pozdravljaju izjavu o humanitarnom primirju u Karabahu i pozivaju strane da u potpunosti ispune svoje obaveze, navodi se u izjavi kopredsedavajućih.

U izjavi se navodi da su kopredsedavajući, Rusija, Francuska i Sjedinjene Američke Države, pozdravili zajedničku izjavu ministara spoljnih poslova Azerbejdžana, Jermenije i Rusije o humanitarnom primirju.

„Kopredsedavajući ostaju u aktivnoj komunikaciji sa stranama kako bi podržali njihove napore za postizanje dogovora o konkretnim parametrima primirja i završavanje intenzivnih sadržajnih pregovora za postizanje rešenja na osnovu dogovorenih principa i formata“, navodi se u saopštenju.  

Pregovori u Moskvi

U petak su u Moskvi održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. On sadrži četiri tačke za rešavanje sukoba. Između ostalog, strane su objavile o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Sukob u Karabahu

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala