Zašto Hrvati iz BiH mogu do hrvatskog, a Srbi ne mogu do srpskog državljanstva

© Sputnik / Nataša MilosavljevićČovek sa zastavama na ulici Banjaluke očekuje defile
Čovek sa zastavama na ulici Banjaluke očekuje defile - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nema ničeg neobičnog da svi građani RS automatski dobiju i državljanstvo Srbije, s obzirom da svi Hrvati u BiH imaju državljanstvo Republike Hrvatske, kaže profesor banjalučkog univerziteta Miloš Šolaja komentarišući ovu ideju, koju je izneo srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Profesor Šolaja dodaje i da bi automatsko državljanstvo značilo i dodatno učvršćivanje srpskog nacionalnog korpusa, a procedura je, kaže, potpuno jednostavna jer se odvija putem klasičnog apliciranja za dobijanje državljanstva.

Ako mogu Hrvati iz BiH zašto ne i Srbi

„Međutim, to će sasvim sigurno imati otpor sa bošnjačke strane, jer to nije samo delikatno pitanje za BIH, već i šire, i tačno je da može da izazove određene reakcije, iako za to nema razloga, s obzirom na situaciju sa hrvatskom populacijom u BiH“, navodi naš sagovornik.

Prema njegovom mišljenju ovo nema nikakve veze sa pričom o ujedinjenju Srbije i RS kako pojedini, pre svega Bošnjaci, to vide, jer princip stvaranja država nema neke posebne veze sa državljanstvom.

„Problem je u stvaranju jedne opšte nepovoljne klime u javnom mnjenju po ovom pitanju, mada je jasno da ako bi se danas sproveo referendum u RS ,većina građana bi bila za izdvajanje iz BiH“, ističe Šolaja.

Oni kojima se ova ideja ne bi sigurno svidela navodi on, je međunarodna zajednica koja bi ovaj potez mogla da protumači na svoj način.

EU bi imala primedbe

„Mislim da EU ne bi bila zadovoljna ako bi se ovako nešto realizovalo, jer međunarodna zajednica dosta napora ulaže u unutrašnju integraciju BiH a ovo bi bio na neki način korak od tog procesa. Ipak, verujem da ne bi sprečili realizaciju ove ideje“, uveren je naš sagovornik. 

Srbija bi na ovaj način dobila veliki broj glasača ali bi oni, pre svega, izražavali svoje interese kao državljani Srbije koji žive u Republici Srpskoj.   

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala