Ujedinjenoj Srpskoj dostavljena odluka o zabrani učešća na lokalnim izborima

© Sputnik / Nataša MilosavljevićBanja Luka ,
Banja Luka ,  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ujedinjenoj Srpskoj (US) dostavljena je odluka Centralne izborne komisije, kojom je toj partiji zabranjeno da učestvuje na lokalnim izborima 15. novembra. Partija, na čijem čelu je Nenad Stevandić, ima rok od dva dana da podnese žalbu Apelacionom odeljenju Suda BiH.

CIK se u odluci poziva na član 67, koji joj daje pravo da izriče novčanu kaznu do 10.000 KM (oko 5.000 evra), kao i kaznu poništenja overe političke stranke za učešće na izborima.

„Poništava se overa političke stranke Ujedinjena Srpska za učešće na lokalnim izborima 2020. godine, jer je odgovorna što je u video zapisu objavljenom na društvenim mrežama Tviter i Fejsbuk, koristila jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršila odredbe Izbornog zakona BiH“, navedeno je u odluci CIK-a.

US je naređeno da sporni video ukloni sa društvenih mreža.

​CIK je u odluci, koju je objavio portal Srpskainfo, naveo da da je US prekršila član Izbornog zakona u kome stoji da „prijava za overu za učešće na izborima uključuje izjavu, potpisanu od predsednika političke stranke, koalicije ili nezavisnog kandidata, da će se ta politička stranka, koalicija ili nezavisni kandidat u svojim aktivnostima pridržavati Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini“.

To znači da CIK smatra da je se US nije pridržavala Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Mi smo ti sve Srbe dolje sa Kosova rasteralji i proterali sve. Kako smo ih mi tek u Oluji počistili, kužiš?! Sad smo ih, ba, zavadili, pa ćemo ih začas ba razvaliti!“, govore u video spotu trojica mladića, koji predstavljaju Albanca, Hrvata i Bošnjaka. Potom u kafe, gde je sniman spot, ulazi osoba, u crnom odelu i kaže: „Slušajte momci, malo ste se prevarili, Republika Srpska je sad ujedinjena!“...

Ovaj video spot je za jedan dan obišao regiju, a na društvenim mrežama dobio je negativne komentare.

Iz US su ocenili da se ne radi o predizbornom spotu, jer kampanja za lokalne izbore nije ni počela, prenosi portal „B92“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala