U prestonici Kirgizije uvedeno vanredno stanje, vojska obezbeđuje red u gradu

© Sputnik / Tabyldy Kadyrbekov / Uđi u bazu fotografijaSpecijalci iz Kirgizije
Specijalci iz Kirgizije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Kirgizije Soronbaj Ženbekov uveo je vanredno stanje na teritoriji Biškeka od 20:00 (16.00 po srednje evropskom vremenu) do 8.00 sutra ujutru.
Kako se navodi, vanredno stanje se uvodi „zbog nastale situacije, praćene nasiljem i pretnjom po život i zdravlje ljudi, nastale usled masovnih nereda i isključivo u interesima osiguranja zaštite života i zdravlja građana“.

Ženbekov je imenovao zamenika ministra policija Almazbeka Orolijeva za komandanta prestonice.

Prema ukazu, Generalštab Oružanih snaga Kirgizije je dobio nalog da uvede vojsku na teritoriju grada radi kako bi se sprečili sukobi i osigurao red u gradu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je primetio danas da su u ovoj zemlji primetni elementi haosa.

Predsednik Kirgizije je ranije danas potpisao ukaz o ostavci Vlade na čelu sa Kubatbekom Boronovom. 

Protesti u Kirgiziji

U Kirgiziji se od nedelje održavaju protesti. Pristalice stranaka koje nisu prošle cenzus na predstojećim izborima izašle su na ulice. Na čelu jedne od stranaka (Socijaldemokrate Kirgistana) čije su pristalice izašle na ulicu je Sejitbek Atambajev, sin bivšeg predsednika.

Sukobi s policijom su trajali celu noć, bilo je više stotina povređenih, a demonstranti, čiji je glavni zahtev bio poništavanje izbora, su u toku noći iz zatvora oslobodili bivšeg predsednika. Almazbek Atambajev je u zatvoru od juna kada ga je sud proglasio krivim za korupciju.

U međuvremenu, izbori su poništeni a Centralna izborna komisija je saopštila da će novi biti raspisani u roku od dve nedelje

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala