Šefovi diplomatija Rusije, Jermenije i Azerbejdžana započeli pregovore o Karabahu

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministri spoljnih poslova Rusije, Jermenije i Azerbejdžana, Sergej Lavrov, Zograb Mnacakanjan i Džejhun Bajramov, započeli su u Moskvi razgovore o situaciji u Nagorno-Karabahu.

Ministarstvo spoljnih poslova Jermenije ranije je za Sputnjik izjavilo da će se razgovori odnositi isključivo na prestanak borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu i humanitarna pitanja – razmenu tela (poginulih) i ratnih zarobljenika.

Ministri spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana stigli su na konsultacije u Moskvu na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, međutim, prema rečima portparola predsednika Dmitrija Peskova, sastanak ministara sa Putinom nije planiran.

Ranije je administracija francuskog predsednika saopštila da bi Jermenija i Azerbejdžan mogli da zaključe primirje o Nagorno-Karabahu u petak uveče ili u subotu.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27 septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala