Kremlj primećuje izražene elemente haosa u Kirgiziji

© Sputnik / Tabыldы Kadыrbekov / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Kirgiziji
Protesti u Kirgiziji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je u Kirgiziji izražene elemente haosa.
„Izraženi su elementi haosa“, rekao je Peskov novinara, odgovarajući na pitanje da li Kremlj primećuje u Kirgiziji „bezvlašće i odsustvo neke vrste kontrole“.

On je naveo da Moskva nastavlja kontakte sa Biškekom, „pokušavajući da opipa teren“ i da je zainteresovana za stabilizaciju situacije u Kirgiziji.

„Nesumnjivo, ruska strana će i dalje održavati kontakte, pokušavajući da otkrije dubinu problema. Zainteresovani smo i želimo našim kolegama u Kirgiziji da se što pre stabilizuje situacija“, dodao je on.

Ranije danas, predsednik Kirgizije Soronbaj Ženbekov potpisao je ukaz o ostavci Vlade na čelu sa Kubatbekom Boronovom. Nešto kasnije proglasio je vanredno stanje u prestonici.

Protesti u Kirgiziji

U Kirgiziji su u nedelju održani parlamentarni izbori na kojima su četiri stranke prošle cenzus. Dan kasnije u glavnom gradu, Biškeku, izbili su protesti pristalica stranaka koje nisu prošle cenzus. Na čelu jedne od stranaka (Socijaldemokrate Kirgistana) čije su pristalice izašle na ulicu je Sejitbek Atambajev, sin bivšeg predsednika.

Sukobi s policijom su trajali celu noć, bilo je više stotina povređenih, a demonstranti, čiji je glavni zahtev bio poništavanje izbora, su u toku noći iz zatvora oslobodili bivšeg predsednika. Almazbek Atambajev je u zatvoru od juna kada ga je sud proglasio krivim za korupciju.

U međuvremenu, izbori su poništeni a Centralna izborna komisija je saopštila da će novi biti raspisani u roku od dve nedelje

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala