Predsednik Azerbejdžana: Jermeniji dajemo poslednju šansu

© Press-služba prezidenta Azerbaйdžana / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je izjavio da daje „poslednju šansu“ Jerevanu da se vrati formatu pregovora i povuče vojsku iz Nagorno-Karabaha.
„Danas se vode borbe u svim pravcima, oružane snage Azerbejdžana jačaju svoje položaje. Prisiljavamo okupatora, agresora na mir. Pokazali smo im da i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom pobeđujemo mi. Oni su videli našu snagu, našu volju. Nijedna sila nas ne može skrenuti sa našeg pravog puta. Nijedna zemlja ne može uticati na našu volju. Mi im dajemo poslednju šansu, povucite vojsku, vratite se pregovorima, preuzmite obaveze na sebe“, rekao je Alijev tokom obraćanja naciji.

On je istakao da se Jerevan mora pridržavati rezolucije Saveta bezbednosti UN o Nagorno-Karabahu.

„Više puta smo govorili da je put spasenja Jermenije – povlačenje trupa. Realizujte rezolucije Saveta bezbednosti UN, mi se nećemo pomiriti sa okupacijom. Više puta sam o tome govorio“, rekao je Alijev.

Prema njegovim rečima, ako ministar spoljnih poslova Jermenije na pregovorima u Moskvi izjavi „Nagorno-Karabah je Jermenija“, o pregovorima neće biti ni govora.

„Ako on danas kaže tako nešto, o pregovorima ne može biti ni govora. Ja sam o tome govorio i niko nas neće naterati“, naglasio je Alijev.

Prema njegovom mišljenju, sastanak ministara spoljnih poslova Rusije, Azerbejdžana i Jermenije u Moskvi o Nagorno-Karabahu će razjasniti mnoge stvari i trebalo bi da se usvoje osnovni principi.

Alijev je takođe istakao da se ne slaže sa tezom da sukob u Nagorno-Karabahu nema vojno rešenje.

„Pregovori su vođeni oko 30 godina, da li je bilo napretka? Da li su nam vratili bar centimetar naše zemlje? Da li su naterali agresora da napusti okupirane teritorije, da poštuje rezolucije Saveta bezbednosti UN? Ne. A kako se sada rešava pitanje? Upravo vojnim putem. Vojnim, a zatim političkim“, naglasio je azerbejdžanski lider.

On je dodao da, kada je reč o Nagorno-Karabahu, “status kvo više ne postoji, Baku ga je izmenio na bojnom polju“.

Čitajte na Sputnjiku najnovije informacije o sukobu u Nagorno-Karabahu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala