Pentagon pokreće do sada najveći „5G eksperiment“ — za borbena dejstva

CC0 / / 5G mreža
5G mreža - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka vojska udružila se sa više kompanija da bi sprovela „opsežne eksperimente“ sa 5G tehnologijom, koji uključuju i „borbena dejstva“ određenih sistema, u projektu koji bi trebalo da košta 600 miliona dolara.

Ocenjujući 5G tehnologiju „temeljnim pokretačem sveameričke odbrambene modernizacije“, Pentagon je u četvrtak najavio masovnu istraživačku inicijativu, koja će stotine miliona dolara izdvojiti za 15 privatnih kompanija koje će vršiti testiranja na pet američkih vojnih lokacija.

„Danas je Ministarstvo odbrane najavilo 600 miliona dolara za eksperimentisanje i testiranje 5G tehnologija na pet američkih vojnih poligona, što predstavlja najveće sveobuhvatne 5G testove za aplikacije dvostruke namene na svetu“, navodi se u saopštenju Pentagona i dodaje da će u eksperimentima učestvovati stručnjaci iz „nekoliko industrija i naučnih disciplina“.

„Projekti će uključivati pilotiranje u virtuelnoj realnosti sa 5G tehnologijom za planiranje i obuku misija, testiranje pametnih skladišta 5G tehnologijom i procenu 5G tehnologija za poboljšanje komande i kontrole“, navodi Pentagon.

​Među izabranim kompanijama su telekomunikacijski giganti „AT&T“, „Nokija“ i „Erikson“, dobavljač obaveštajnih i informatičkih tehnologija „Buz-Alen Hamilton“, istraživački ogranak „Dženeral elektrika“ i podružnica vazduhoplovnog giganta „Dženeral dajnamiks“.

Jedan od projekata kog sprovodi „AT&T“ u vazduhoplovnoj bazi Nelis u Nevadi odnosi se na primenu 5G tehnologije na sisteme „distribuirane komande i kontrole“ kako bi se „pomoglo u vazdušnoj, svemirskoj i sajberprostornoj borbi“ i poboljšala komunikacija za mobilne komandne centre u borbenim scenarijima.

U zajedničkoj bazi „Luis – Mekord“ u državi Vašington, „AT&T“ će zajedno sa „Buz-Alenom“ i još dve kompanije raditi na razvoju 5G tehnologije virtuelne realnosti za obuku, planiranje misija i za „operativnu upotrebu“.

Eksperimenti će se obavljati i u vazduhoplovnoj bazi Hil u Juti, logističkom centru marinaca u Džordžiji i kalifornijskoj mornaričkoj bazi u San Dijegu, gde će kompanije razvijati sisteme „pametnog skladištenja“ i raditi na integraciji 5G mreže i radarskih sistema vojnog vazduhoplovstva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala