Opet protiv Rusije: Bugarski mediji o pravoj nameni američkog oružja u Bugarskoj

© AFP 2023 / JOYCE NALTCHAYANZastava SAD i Bugarske
Zastava SAD i Bugarske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska ima razloga za sumnju da Amerika želi da neprekidno razvija borbenu gotovost Bugarske, ne zbog poboljšanja njenih odbrambenih sposobnosti, nego kako bi je iskoristila u mogućem sukobu sa Rusijom, piše novinar lista „Duma“ Jurij Mihalkov, komentarišući potpisivanje mape puta o vojnoj saradnji Bugarske i SAD.
„Imamo razloga da sumnjamo da je poboljšanje operativne kompatibilnosti usmereno ne toliko na zaštitu naše zemlje, koliko na to da se ona iskoristi u konfrontaciji Sjedinjenih Američkih Država protiv Rusije. Da treba da ulažemo u vojsku kako bi nas uvukli u konflikt sa Rusijom ili budući rat sa Rusijom. Da je potrebna moćnija armija, ali ne za nacionalnu odbranu, nego za tuđe sukobe i ratove. Na primer, na Crnom moru, ali samo tako da Rusija ne preti ni Bugarskoj, ni NATO, ni SAD“, piše novinar.

Prema mišljenju Mihalkova, Bugarska ne bi trebalo da ponavlja greške iz prošlosti kada je istupila protiv Rusije u oba svetska rata i preživela nacionalne katastrofe, izgubivši deo svojih teritorija.

„Dve od tri nacionalne katastrofe dogodile su se kada smo nasrtali na našeg oslobodioca. Ali, evo i treći put smo na strani neprijatelja Rusije. I ponovo nas je snašla nacionalna katastrofa – za sad nam ne nestaju teritorije, ali postepeno nestaje stanovništvo“, ukazao je Mihalkov.

Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov ove sedmice se nalazi u zvaničnoj poseti SAD, gde se sastao sa svojim američkim kolegom. Oni su potpisali mapu puta o saradnji i dogovorili su mogućnost plaćanja na rate prilikom kupovine američkog oružja.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala