Nova „otrovna strelica“ ispaljena u američkom ratu za fotelju u Beloj kući

CC0 / Pixabay / Ovalni kabinet u Beloj kući
Ovalni kabinet u Beloj kući - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi najavom pokretanja procedure za procenu Trampove psihofizičke sposobnosti, našla je novu otrovnu strelicu prema predsedniku SAD uoči izbora. To je igranje za javnost i od toga ne može da bude ništa, niti može da uzdrma Trampovu kampanju.

Ovako politikolog Aleksandar Pavić komentariše najavu predsednice Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi i kongresmena Demokratske stranke Merilenda Džejmija Raskina da će doneti zakone o osnivanju komisije zadužene za procenu mentalne i fizičke sposobnosti predsednika SAD za obavljanje funkcije.

Nova „otrovna strelica“ Pelosijeve prema Trampu

„Ovo je praktično samo za kamere kako bi se još malo u medijima proturila priča da Tramp nije sposoban da obavlja funkciju. Pošto su dva puta probali sa impičmentom, sada probaju i ovo. Naravno, može se očekivati još svašta do 03. novembra, a i posle toga, tako da je ovo samo deo te jako prljave političke borbe koja se vodi protiv Trampa već skoro četiri godine“, kaže Pavić za Sputnjik.

Naš sagovornik tvrdi da ova politička igra ne može da uzdrma Trampovu političku kampanju, jer samo proglašenje predsednika nesposobnim ne može da se uradi mimo Trampovog kabineta, tako da demokrate ovo mogu samo da koriste kao „još jedan forum da blate Trampa i da pokušaju da ga satanizuju na neki novi način“. Kongres se, ističe, ponovo zloupotrebljava u predizbornoj kampanji, odnosno, bavi se kampanjom protiv jednog od predsedničkih kandidata.

Najava unapred osuđena na propast

Pelosijeva i Raskin su se u obraćanju za medije pozvali na 25. Amandman Ustava Sjedinjenih država, prema kome ukoliko „potpredsednik i većina glavnih funkcionera izvršnih sekretarijata, ili drugih tela koja Kongres može zakonom da predvidi, upute predsedniku Senata pro tempore i predsedniku Predstavničkog doma pismenu izjavu da predsednik nije u stanju da vrši vlast i dužnosti svog položaja, potpredsednik će odmah preuzeti ovlašćenja i dužnosti ovog položaja u svojstvu vršioca dužnosti predsednika“.

„Ovo ne može da se izvede bez potpredsednika države, nije dovoljno da to uradi većina predsedničkog kabineta, odnosno njegovih sekretara, što bi u parlamentarnoj demokratiji bili ministri. Zbog toga sam i rekao da to nema šanse za uspeh, jer potpredsednik Pens u ovome sigurno neće učestvovati, a Tramp sigurno neće sebe predložiti da bude privremeno uklonjen sa svoje funkcije, jer je ozdravio“, tvrdi politikolog.

Pavić dodaje da bi ova procedura postojala kao mogućnost da se stanje Donalda Trampa pogoršalo usled posledica korona virusa, to jest da on nije mogao da obavlja svoju funkciju. On podseća da su raniji predsednici SAD-a privremeno davali vlast potpredsedniku u slučaju njihove bolesti.

Osamdesetogodišnja Nensi Pelosi kao političarka iz redova demokrata izabrana je na funkciju predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD-a početkom prošle godine, a poznata je po pokretanju neuspelog procesa opoziva Donalda Trampa prošle jeseni, kao i po svojim oštrim rečima upućenim prema politici aktuelnog predsednika Sjedinjenih država.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala