Može li se prestonica Rusije preseliti u Habarovsk

© Sputnik / Aleksander KryazhevPogled na Habarovsk i reku Amur
Pogled na Habarovsk i reku Amur - Sputnik Srbija
Pratite nas
Habarovsk će moći za nekoliko decenija da zatraži status glavnog grada Rusije, ako se zaustavi odliv stanovništva i reše infrastrukturni problemi, kaže vršilac dužnosti gubernatora Habarovske oblasti Mihail Degtjarev.

„S obzirom na to da će u ovom delu sveta glavni procesi biti geopolitički i da su ovde glavni centri ekonomskog rasta, onda će se istorijski centar Rusije preseliti ovde. Siguran sam da će za 20-30 godina ovde biti glavni grad. Ne nekog okruga sa Dalekog Istoka, već Rusije. A to je neizbežan proces“, rekao je Degtjarev.

Prema njegovim rečima, ideja o premeštanju prestonice u Habarovsk je nastala, kada je pristao na predsednikov predlog da preuzme upravljanje regionom.

„Centar sveta u 21. veku će biti u ovom delu hemisfere, odnosno na istoku. To je očigledno i kada me je predsednik pozvao da preuzmem ovu poziciju nisam razmišljao ni sekunde. Prvi put kažem da je to prošlo kroz mene i bljesnulo mi je - tamo je budućnost. Hvala, Vladimire Vladimiroviču, poleteo sam na novu poziciju“, dodao je Degtjarev.

On priznaje da bi za 20-30 godina Habarovsk „trebalo da bude fizički spreman“ da bude glavni grad, zato je neophodno baviti se poboljšanjem urbanizma, putne infrastrukture i rešavanjem najvećih problema stanovnika.

„Zato ko god ode odavde, sa zadovoljstvom ćemo uzeti vaše stanove i kuće“, rekao je vršilac dužnosti gubernatora.

Po njegovom mišljenju prednost Habarovska u odnosu na Moskvu je i 300 sunčanih dana godišnje.

„Prijatno sam iznenađen, jer sam poslednjih deset godina uglavnom živeo u Moskvi. Potpuno sam zaboravio šta je sunce. Oktobar je topao, prijatan, klima je idealna“, rekao je Degtjarev.

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin je potpisao 20. jula ukaz o razrešenju Furgala sa mesta gubernatora Habarovske oblasti zbog gubitka poverenja. Za vršioca dužnosti šefa regiona imenovan je predstavnik Liberalno-demokratske partije, poslanik Državne dume Degtjarev. Moskovski sud „Basmani“ je 3. septembra produžio zatvorski pritvor Furgalu do 9. decembra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala