Isporuka oružja za sat vremena bilo gde u svetu - milijarder sklopio pakt sa Pentagonom

Pratite nasTelegramOdyssey
Ministarstvo odbrane SAD zatražilo je od kompanije „Spejs iks“ Ilona Maska da istraži mogućnosti prevoženja vojne opreme raketom bilo gde u svetu. Oprema bi bila transportovana na bilo koju lokaciju u svetu za manje od sat vremena i to letom kroz Zemljinu orbitu.

Iako se pre godinu dana pojavila ideja o saradnji Pentagona i Maskove kompanije u oblasti brze isporuke vojne opreme od jedne do druge tačke na Zemlji, tek sada je potpisan sporazum.

Prema sporazumu, predviđeno je istraživanje mogućnosti transporta oko 77,5 tona tereta bilo gde u svetu za manje pod sat vremena, naveo je američki general Stiven Lajons.

Ključne tehnologije za kargo letove tog tipa postoje već duže vreme, ali su troškovi takve usluge u poređenju sa redovnom transportnom avijacijom izuzetno visoki čak i za državne organizacije poput Pentagona. Decenijama je jedini teret koji je zahtevao takav način transporta bila nuklearna bojeva glava.

„Spejs iks“ sam kreditira razvoj prvog stepena rakete za višekratnu upotrebu, što smanjuje troškove lansiranja. General Lajons je rekao da nije imao ideju koliko brzo je „Spejs iks“ napredovao u tom području, ali je bio uveren u mogućnost takvog transporta.

Lajons je nedavno objavio dva sporazuma koji su potpisani u martu i aprilu, jedan sa „Spejs iksom“ i drugi sa kompanijom „Harc“.

Reč je o sporazumima o kooperativnom istraživanju i razvoju, što ne podrazumeva naknadu kompanijama za njihov rad, prenosi RT.

„Sada volontiraju, nadajući se budućim ugovorima“, rekao je general.

Ako transport vojnog tereta raketama bude omogućen, bio bi korišćen samo za hitne slučajeve ili za lokacije nepristupačne američkoj transportnoj avijaciji. Vašington bi takođe verovatno trebalo da sarađuje sa zemljama poput Rusije i Kine na mehanizmu upozorenja, koji bi sprečio da se za takve isporuke pomisli da su nuklearna lansiranja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala