Epidemiolozi otkrili razloge nekontrolisanog širenja korone

CC0 / Pixabay / Koronavirus — ilustracija
Koronavirus — ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nepridržavanje osnovnih mera Nacionalnog štaba - higijene ruku, održavanja fizičke distance i nošenje maski, kao i neprijavljivanje kontakata rezultat su zabrinjavajućeg broja novozaraženih u Hrvatskoj.

Ono što posebno zabrinjava epidemiologe, pa tako i predsednika Hrvatskog društva epidemiologa dr Miroslava Venusa je to što skoro trećina zaraženih nije iskrena kad prijavljuje kontakte.

„To predstavlja veliki problem, tako može doći do nekontrolisanog širenja bolesti. Čini mi se da je toga sve više, a mi ne možemo da prisilimo ljude da se otvore. Šta ako neko kaže da nije ni sa kim kontaktirao, kako ćemo mi to da proverimo? Kako osobi reći da laže“, pita se Venus.

Smatra da ljudi jedni druge ne prijavljuju iz više razloga.

„Mladi nisu svesni opasnosti jer će u većini slučajeva oni proći bez posledica, a njihovi stariji ukućani zbog toga možda teže oboleti. Ali, njima se nikako ne sviđa činjenica da će provesti 14 dana zatvoreni u kući. Takođe, oni ostvaruju najveći broj kontakata i kreću se na najrizičnijim mestima“, govori Venus.

Kod odraslih obično je najvažnije egzistencijalno pitanje i koliko novca gube ako su u samoizolaciji. Već nekoliko dana i iz Nastavnog zavoda za javno zdravlje Hrvatske dr Andrija Štampar upozoravaju da je skrivanje kontakata opasno, a juče je to ponovio direktor te ustanove Zvonimir Šostar.

„Primećujemo da građani u javnom prevozu i tržnim centrima ne nose zaštitne maske. Apelujem na one koji se ne poštuju mere, i zbog kojih imamo ovakav porast, da malo razmisle o tome da neko ko se ne drži mera može zaraziti njihove očeve, majke, decu“, rekao je Šostar i naglasio važnost prijavljivanja kontakata zbog dobrobiti svih nas. 

Koronavirus — ilustracija - Sputnik Srbija
Širi se brže od požara: Alarmantni korona podaci u poslednjim satima, potezi vlada sve oštriji

Venus pak objašnjava da ljude frustrira i trajanje samoizolacije i da se razmatra smanjenje na deset dana, koliko traje i izolacija bolesne osobe.

„Ako se detaljno razloži, to izgleda ovako: zaražena osoba mora da bude u izolaciji deset dana, u trenutku kad sazna da je bolesna, prošla su bar tri dana od pojave simptoma, uzimanja brisa i dijagnoze, tako da ta osoba zapravo u izolaciji treba da bude samo sedam dana“, objašnjava Venus, prenosi „Jutarnji list“.

S druge strane, tek tada se propisuje samoizolacija zdravoj osobi koja sledećih 14 dana mora biti zatvorena u kući.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala