Dodeljena Nobelova nagrada za mir

© AP Photo / Robert BumsteadSvetski program za hranu, ogranak agencije Ujedinjenih nacija, dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir
Svetski program za hranu, ogranak agencije Ujedinjenih nacija, dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetski program za hranu, ogranak agencije Ujedinjenih nacija, dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, objavio je Nobelov komitet u Oslu.

​Kako je saopštio Komitet, Svetski program za hranu dobio je nagradu zbog napora u borbi protiv gladi, za doprinos poboljšanju uslova za mir u područjima pogođenim sukobima i zbog napora da se spreči glad kao oružje za rat i sukobe.

Osvajanje Nobelove nagrade za mir je za Program Ujedinjenih nacija za hranu podvig i momenat za ponos, rekao je portparol programa UN, Tomson Firl.

„Bio je to momenat za ponos. Nominacija je bila velika stvar, ali kada smo dobili nagradu, možemo da kažemo da je to podvig“, rekao je Firl na brifingu u Ženevi, a preneo Rojters.

On je rekao da je za zaposlene u agenciji UN koja obezbeđuje hranu gladnima širom sveta tokom pandemije Kovid 19, kada avioni nisu leteli, dostavljanje potrepština bilo više od posla.

Nagradu vrednu 1,1 miliona dolara, dobitnik će primiti 10. decembra u Oslu.

Ove godine u trci za ovu prestižnu nagradu bilo je 318 kandidata, od čega 211 pojedinaca i 107 organizacija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala