Belorusija nije Kirgizija: Lukašenko objasnio kako je zaštitio državu od haosa

© AP Photo / Nikolai PetrovPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je da se ne vrše paralele između protesta u republici, koji su počeli nakon 9. avgusta i Kirgizije, gde su pod pritiskom opozicije poništeni rezultati parlamentarnih izbora 4. oktobra.

„U poslednje vreme se vrše poređenja događaja u Belorusiji (neuspeli puč) i „uspešni“ puč u Kirgiziji. Treba primetiti da je to apsolutno neprofesionalno poređenje i ne treba to raditi“, rekao je Lukašenko na sednici u Minsku.

On je izrazio mišljenje da je Belorusiju od nereda, sličnim onima u Beškiku, spasila vertikala vlasti.

„Tamo nema te vertikale. To je ono što žele neki političari u Belorusiji. Oni tako žele da podele državu po partijskim šavovima. Evo, predsednik u Kirgiziji nema praktično nikakve nadležnosti. Zato ga za to ne treba osuđivati. Kod njih se situacija može uporediti sa onom iz sredine devedesetih u Belorusiji. To je ono na šta naši dojučerašnji oponenti pozivaju: hajde da vratimo Ustav iz 1994. godine. Evo ga rezultat – tamo je već treći puč“, rekao je Lukašenko.

Po njegovim mišljenju, slaboj vertikali vlasti u Kirgiziji pridodata je borba klanova i korupcija.

„To su sve pratioci bezvlašća. Nema vlasti – sutra će se pojaviti klanovi, oligarsi koji će guliti zemlju i stalno je deliti“, dodao je Lukapšenko.

„Osvajanje vlasti – vodi ka podeli imovine, ne samo državne, već i privatne. Ni jedna država to ne bi trebala da dozvoli“, izjavio je predsednik.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala