Zaharova: Rusija će od Nemačke tražiti izveštaj OZHO o Navaljnom

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija će zatražiti od Nemačke izveštaj OZHO-a o slučaju ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Naravno, tražićemo od nemačke strane puni izveštaj tehničkog sekretarijata Organizacije za zabranu hemijskog oružja koji poseduje o rezultatima još dve analize koje je odredila ova institucija“, rekla je Zaharova.

Ona je naglasila da su ovi zahtevi, zajedno sa četiri zahteva upućena Berlinu preko Generalnog tužilaštva Rusije, „neophodni kako bi se u potpunosti sa ruskim zakonom i opštepriznatim normama krivičnog postupka izvršila predistražna provera postojanja znakova mogućeg krivičnog dela u vezi sa Navaljnim“.

„Samo u slučaju postojanja takvih znakova moguće je pokretanje krivičnog slučaja“, naglasila je ona.

Zaharova je podsetila da ruska strana takođe poziva da se ruskoj policiji vrate „materijalni dokazi ilegalno izvezeni sa teritorije Ruske Federacije, da se ruskoj policiji obezbedi pristup Mariji Pevčih radi njenog ispitivanja kao direktnog svedoka događaja u Tomsku i Omsku, kao i da se omogući (ruskim) lekarima da uzmu biomaterijal direktno od blogera“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala