Zaharova: Nadamo se da će posle izbora u Americi zavladati zdrav razum

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaZaharova: Nadamo se da će posle izbora u Americi zavladati zdrav razum
Zaharova: Nadamo se da će posle izbora u Americi zavladati zdrav razum - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka ruskog MIP Marija Zaharova kaže da se u Moskvi nadaju da će u Americi posle predsedničkih izbora zavladati zdravi razum. Povodom stalnih optužbi na račun Rusije o mešanju u izbore, ona je rekla da se postavlja pitanje da li oni žele da zaštitite svoj izborni sistem od stranog mešanja ili da smislite povod za nova ograničenja Rusiji.

Prema njenim rečima, u Americi su optužbe na račun Rusije u vezi mešanja u izborni proces već postale faktor unutrašnje agende i tema na kojoj se zarađuju dodatni poeni u predizbornoj trci.

„Ako se sve to uzme u obzir postaje sve teže podržavati suštinski dijalog s Vašingtonom. Ne gubimo nadu, i očekujemo da će posle završetka predizbornih prepucavanja preovladati zdrav razum i da predmet konsenzusa u Kapitolu neće biti izmišljena pretnja ruskog mešanja već shvatanje neophodnosti rešavanja najtežih problema sa kojima se Amerika suočava“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

Direktor FBI Kristofer Rej je ranije izjavio da Rusija i dalje pokušava da utiče na izbore u Americi.

Pri tome nije naveo nijedan dokaz za svoje tvrdnje. Pored Rusije, američke obaveštajne službe označile su i Kinu i Iran kao zemlje koje pokazuju nameru da se mešaju u izbore u SAD.

Rusija je to u  više navrata demantovala , a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je takve tvrdnje nazvao potpuno neosnovanim.

Zaharova je podsetila da je Predstavnički dom američkog Kongresa 30. septembra usvojio nacrt zakona o sprečavanju stranog mešanja u američke izbore.

„Kad čovek tako nešto čita onda shvata da ozbiljni ljudi tako ne mogu da pišu. A autori tok novog remek-dela predviđaju uvođenje surovih ekonomskih ograničenja Rusiji. Sve vreme se postavlja pitanje: da li želite da zaštitite svoj izborni sistem od stranog mešanja ili da smislite povod za nova ograničenja delatnosti Rusije u čitavom nizu oblasti koje nemaju veze sa vašim izborima, ali vi aktivno povezujete te teme “, rekla je ona.

Kako je rekla, u Moskvi žale što Vašington nastavlja da insistira na mitskoj sajber pretnji od strane Rusije u vezi sa predstojećim izborima u Americi.

Umesto besmislenih i upornih pokušaja da se sve svali na našu zemlju i stvari predstave tako da njeni pristupi kada je reč o bezbednosti u informativnom prostranstvu imaju antiameričku orijentaciju, američkim kolegama preporučujemo da se upoznaju sa pozivom predsednika Rusije o obnovi saradnje u oblasti informativne bezbednosti od 25. septembra, rekla je Zaharova.

„Mi čekamo reakciju i nadamo se da će ona biti konstruktivna“, dodala je ona.

Kako je rekla, prognozirati rezultate izbora u Americi u Rusiji smatraju preuranjenim.

„Imajući u vidu izjave američkih političara i predstavnika različitih partija, biće neophodno prvo sačekati da sami prihvate svoje rezultate pa tek onda se okrenuti bilateralnim odnosima“, rekla je ona.

Predsednički izbori u Americi održavaju se 3. novembra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala