U slavu Tora i Odina: Pronađen vikinški hram star više od jednog milenijuma /foto/

CC0 / / Umetnički prikaz vikinga na otvorenom moru
Umetnički prikaz vikinga na otvorenom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Norveškoj su otkriveni ostaci 1.200 godina starog paganskog hrama posvećenog staronordijskim bogovima Toru i Odinu. Hram predstavlja retku relikviju vikinške religije, a sagrađen je nekoliko vekova pre nego što je hrišćanstvo tamo postalo dominantno.

Arheolozi kažu da velika drvena zgrada - dugačka oko 14 metara, široka 8 i visoka do 12 metara - datira s kraja osmog veka i da se koristila se za obožavanje i prinošenje žrtava bogovima tokom letnje i zimske ravnodnevnice.

Stara nordijska kultura bila je poznata i vek kasnije, nakon što su grupe nordijskih mornara i ratnika poznati kao Vikinzi počeli da trguju i kolonizuju širom Evrope.

Ovo je prvi staronordijski hram pronađen u Norveškoj, rekao je arheolog Seren Dinhof iz Univerzitetskog muzeja u Bergenu.

Prvi put smo pronašli jednu od ovih vrlo posebnih, veoma lepih zgrada“, rekao je Dinhof za Lajv sajens. „Znamo da su bili u Švedskoj, a znamo ih iz Danske ... To pokazuje da su postojali i u Norveškoj“

Nordijci su počeli da grade ove velike „božje kuće“, kako ih zovu, u šestom veku. Kuće bogova bile su mnogo složenije od jednostavnih lokaliteta i često su bile otvorenog tipa.

Božje kuća

Arheolozi su prošlog meseca iskopali temelje drevne zgrade u Oseu, primorskom selu na zapadu Norveške. Iskopavanja su otkrila tragove ranih poljoprivrednih naselja nastalih pre 2.000-2.500 godina, rekao je Diinhof.

Ostaci božije kuće u Oseu ​​potiču iz kasnijeg doba, kada je tim područjem počela da dominira elitna grupa bogatih porodica - kada su skandinavska društva počela da komuniciraju sa slojevitijim društvima Rimskog carstva i germanskih plemena severne Evrope.

„Kada je nastupilo novo socijalno diferencirano društvo, u rimsko gvozdeno doba, vodeće porodice su preuzele kontrolu nad kultom“, rekao je.

Nordijsko religijsko  obožavanje postalo je i organizovanije, a božje kuće u Oseu ​​bile su oblikovane kao hrišćanske bazilike koje su putnici videli u južnim zemljama, rekao je on.

Kao rezultat toga, stari nordijski hramovi imali su prepoznatljivu visoku kulu iznad kosog krova, koja je bila kopija kula ranohrišćanskih crkava, rekao je on.

Drevno bogosluženje

Svrhu lokaliteta otkriva i koncentracija jama za kuvanje u kojima se pripremala hrana za verske gozbe, kao i brojne kosti - ostaci žrtvovanih životinja.

Veliki beli kamen falusioidnog oblika, koji predstavlja muški polni organ, takođe je pronađen u blizini pre nekoliko godina i verovatno je bio deo starih nordijskih rituala plodnosti, rekao je Dinhof.

Ceremonije su  se održavale u božjoj kući tokom važnih festivala u religijskom kalendaru, poput letnjeg i zimskog solsticija - najkraće i najduže noći u godini.

Meso, piće i ponekad plemeniti metali poput zlata bili bi ponuđeni drvenim figuricama unutar zgrade, koje su predstavljale staronorveške bogove - posebno boga rata Odina, boga oluje Tora i boga plodnosti Frejra. Kako su bogovi mogli samo duhovno da uživaju u festivalskoj hrani i piću, njihovi poklonici su uživali u njima bukvalno. „Imali biste dobro raspoloženje, puno jela i puno pića“, rekao je Dinhof. „Mislim da je to bila dobra zabava“.

Stara nordijska religija potisnuta je od 11. veka, kada su norveški kraljevi prisilno nametnuli hrišćansku religiju i srušili ili spalili zgrade poput božje kuće u Oseu da bi sproveli bogosluženje u novim hrišćanskim crkvama.

Za sada nema dokaza da je božja kuća u Oseu bila deo te čistke, rekao je Dinhof.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala