Sloboda za Srbe na Kosmetu nije nedostižna: Đurićeva poruka pred odlazak u Vašington

© Tanjug / Tanja ValičDirektor Kancelarije za KiM Marko Đurić
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je više nego ikada siguran da sloboda za naš narod na KIM nije nedostižna i neostvariva ako nastavimo da zajedno radimo i borimo se mudro, strpljivo i posvećeno.

U poslednjem obraćanju srpskoj javnosti sa funkcije direktora Kancelarije za KIM, Đurić je podsetio je da je na tu funkciju stupio osam i po godina nakon što je Priština jednostrano proglasila nezavisnost i 15 godina nakon povlačenja vojnih i policijskih snaga i najvećeg broja institucija iz naše južne pokrajine, prenosi Tanjug.

„Bio sam svestan obima i razmera pritisaka na našu zemlju, proterane većine našeg naroda sa KIM, nasleđenih neustavnih i loših sporazuma iz prethodnog perioda, izmeštenih pregovora iz okvira Ujedinjenih nacija na daleko nepovoljniji teren EU... Stupio sam na ovu dužnost rešen da osiguram da kao država i narod iskoristimo svaku preostalu, pravnu, ekonomski ili političku šansu da zaustavimo nasilnu afirmaciju protivpravne secesije otimanja dela naše teritorije i da osiguramo opstanak naših ljudi na području, koje je temelj srpske državnosti, duhovnosti, nacionalne etike, identiteta“, naveo je Đurić, koji je danas odlukom Vlade imenovan za ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.

U toj borbi, kako je naveo, nije bio sam, već deo skladnog i organizovanog državnog aparata predvođenog predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, koji je, prema rečima Đurića, na svim nivoima ulagao i napore i sredstva kako bi bili zaštićeni nacionalni i državni interesi, a pre svega srpski narod koji je do danas ostao najugroženija nacionalna zajednica na tlu Evrope.

Na političkom planu, Đurić kaže da je njegov tim uspeo da u gotovo nemogućim uslovima, suočen sa izazovima i zamkama koje su na svakom koraku pred njih postavljene i bez mogućnosti uticaja na neke od ključnih aktera, sačuva tokom dugog vremenskog perioda mir i stabilnost na KIM, ali sa jasno i javno iskazanom spremnošću da se bezbednost i opstanak srpskog stanovništva na KIM brani svim raspoloživim sredstvima.

„Uprkos željama ekstremista, u prethodnim godinama nisu uspeli da sprovedu masovno nasilje, nastavak oružanih sukoba i masovne pogibije naših sunarodnika”, napomenuo je odlazeći direktor Kancelarije za KIM, na kom mestu će ga zameniti Petar Petković.

Osvrnuo se na konkretne rezultate njegove Kancelarije u proteklih sedam godina i podsetio da je u tom periodu predvodio našu delegaciju na 220 rundi pregovora sa Prištinom u Briselu.

U tom periodu, kako je ukazao, država je uspela da izdejstvuje 18 povlačenja međunarodnih priznanja samoproglašenog Kosova, da mu „spusti rampu“ za ulazak u Unesko, Interpol, Svetsku carinsku organizaciju.

„Potvrdili smo podršku naših saveznika i uspeli da neke od najdoslednijih inostranih sponzora Prištine, konačno ubedimo da saslušaju i srpsku stranu“, rekao je on.

Tokom njegovog mandata direktora Kancelarije za KIM, izgrađeno je i kapitalno rekonstruisano 2.470 stanova i kuća za interno raseljena lica, povratnike i socijalno ugrožene porodice.

Izgrađeno je i 226 novih individualnih stambenih objekata i 39 zgrada, a do kraja godine biće ih i više, najavio je Đurić napominjući da su u završnoj fazi radovi na izgradnji zdravstveno-rekreativnog kompleksa Rajka Banja, čija je prva faza već puštena u rad, dok će sledeće godine tamo biti još jedan hotel.

Rekonstruisan je i izgrađen veliki broj puteva, komunalnih objekata, vodovoda i kanalizacija, izgrađeni su sportski objekti, a kako je dodao, privodi se kraju i useljavanje, u, jedinstveno u svetu, povratničko naseljenje „Sunčana dolina” u opštini Zvečan”, naveo je Đurić.

Centar Kosovske Mitrovice, jedinog preostalog grada na KIM sa srpskom većinom, potpuno je, kako je naveo, preuređen i pretvoren u lepu i modernu pešačku zonu, a postavljeni su spomenici srpskim vladarima u drugim gradovima na KIM.

Đurić je ukazao da je Kancelarija za KIM finansirala projekte u vezi sa radom i opstankom 37 crkava i manastira SPC, a zajedno sa Eparhijom raško-prizrenskom obnovljeno je 46 crkava i manastira, a dižu se i novi pravoslavni hramovi.

„Podržali smo nesmetano funkcionisanje narodnih kuhinja na KIM i otkup zemljišta na kritičnim tačkama, pravnu pomoć dobilo je više od 2.000 naših sugrađana na KIM, a u brojim montiranim, političkim postupcima protiv Srba, finansirana je odbrana okrivljenih”, naglasio je Đurić.

Prema njegovim rečima, organizovana je i finansirana pravna zaštita imovine Republike Srbije i privrednih subjekata, borbom je sačuvana Trepča, Brezovica kao i imovina SPC, dok je svaki od tih poduhvata podrazumevao „kolosalnu politički, diplomatsku i pravničku aktivnost i pregnuće”.

Govorio je i o obnovi i pomoći zdravstvenim ustanovama na KIM, a pored ostalih je naveo da je pri zdravstvenom centru Gnjilane, otvoreno novo porodilište u selu Pasjane, kao i pedijatrijska klinika u kojoj je već rođene stotine beba svih nacionalnosti.

Rekonstruisane su zdravstvene stanice i ambulante... Kompletno je izgrađen novi objekat Doma zdravlja u Peći, nabavljena je medicinska oprema i aparati za sve zdravstvene ustanove...Izgrađen je i renoviran veliki broj škola, predškolskih ustanova, a naši studenti imaju neuporedivo bolje uslove za studiranje, renovirane domove, fakultete”, naveo je Đurić.

Kancelarija je pomagala i porodice kojima je to bilo najpotrebnije i u novcu i u paketima hrane i higijene.

„Učinjeno je mnogo toga, ali najviše se ponosim činjenicom što je naš narod na KIM postao složan i koherentan politički kolektiv, koji je u stanju da efikasno i institucionalnim sredstvima u Prištini, pred svetom i pred bilo kim, brani srpske nacionalne interese“, naveo je on.

On je ukazao da je Srpska lista nastala i da danas postoji kao državni projekat Republike Srbije i celog srpskog naroda.

„U proteklih 10 godina prošli smo kroz 10 izbornih ciklusa u kojima je srpski narod sve glasnije i ubedljivije iskazivao podršku svojoj državi Srbiji i želju da sačuva vezu sa drugim delovima Srbije”, naveo je Đurić.

Zahvalio je predsedniku Aleksandru Vučiću na šansi, celoj svojoj porodici na podršci, kao i brojnim ljudima iz svog tima, crkvi i institucijama, saveznicima koji, kako je naveo, nisu priznali nezavisnost južne pokrajine.

“Ipak najveću zahvalnost dugujem našem narodu u čijoj sam službi bio i biću”, poručio je Đurić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala